Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KAU-studenten Kjerstin Dalbert ser både fördelar och nackdelar med hur den AI-styrda chattroboten kan användas inom skolvärlden. Foto: SVT

Delade meningar om AI-styrda chattroboten bland studenter på Karlstads universitet

Publicerad

Den hajpade chattroboten Chat GPT väcker både skräck och förtjusning. På ett ögonblick kan den skriva ihop ett svar på nästan vilken fråga som helst och den kan skapa trovärdiga akademiska texter åt universitetsstudenter. Flera studenter som SVT Nyheter Värmland pratar med på Karlstads universitet har testat att använda AI-verktyget i studiesammanhang.

Studenten Ali Reza Hassani, har själv tagit hjälp av chattroboten i sin utbildning, men han ser också problem med att förlita sig på verktyget.

– Jag tror man kan bli lite för lat. Att kunna hitta information och dissekera den är också en slags nödvändig förmåga som man behöver lära sig, säger han.

Misstänkt AI-fusk

Många har också hört talas om det fall av misstänkt AI-fusk som upptäcktes på universitetet tidigare i februari i år.

– Risken är att det används under hemtentor, säger studenten Kjerstin Dalbert.

Tror du det det är vanligt förekommande?

– Ja, det tror jag.

Hör hur studenterna använder sig av chattroboten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.