Foto: SVT

Det här utmärker Värmlands politiker

Publicerad

Så här ser värmlands politiker ut, enligt en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting.

97 procent av Värmlands förtroendevalda politiker är fritidspolitiker, Karlstad har högst andel unga politiker och högst andel småbarnsföräldrar som är politiker finns i Munkfors. Det visar Sveriges kommuner och landstings, SKL, rapport ”Vilka är lokalpolitikerna i Värmland, 2016”, som är en del ur rapportserien ”Politiker per län”.

– Vi vill få en bild av vilka som väljer att lägga tid på att vara förtroendevalda. Det kan ju vara intressanta fakta att ta med sig för politiker inför kommande nomineringar och val men även för allmänheten. Vi har gjort samma undersökning vid två tidigare tillfällen och kan se att generellt sett så speglar de förtroendevalda befolkningen bättre i dag. Vi har fler kvinnor representerade , fler utrikes födda och en bättre åldersfördelning, säger Björn Kullander, som är ansvarig för rapporten och jobbar med demokratifrågor på SKL.

”Andelen kvinnor är hög i Värmland”

Värmland är också det län i Sverige som har högst andel kvinnliga landstingspolitiker, enligt rapporten.

– Man kan konstatera att andelen kvinnor är hög i Värmland. Vad det beror på, om man jobbat aktivt för att få in kvinnor, det får man kolla med någon lokal politiker.

Läs också: Paula, 22, har varit politiker i sju år

Stina Lundström (M) är förtroendevald politiker inom landstinget och hon har en klar bild av varför det ser ut som det gör.

– Jag tror att partierna har sett att vi är dugliga individer som råkar vara kvinnor. Detta helt utan kvotering. Vi värmländska kvinnor är väl helt enkelt duktiga på att visa framfötterna, säger hon.

Undersökningen är baserad på uppgifter som kommuner och landsting skickat in till SCB, som SKL sedan har brutit ner på kommun nivå för att göra den mer lättförståelig, berättar Björn Kullander.

Unga fortsatt underrepresenterade

Vad är mest överraskande i rapporten?

– Jag är glatt överraskad över att så många förtroendevalda är småbarnsföräldrar. Det bevisar att det går att kombinera ett sådant förtroendeuppdrag med att ha barn under sex år, bra spridning, säger Björn Kullander.

Är det något i rapporten som oroar dig?

– Generellt sett är unga underrepresenterade. Det kan väl delvis bero på att många unga har svårt med ett så långsiktigt engagemang som ett uppdrag på fyra år. Kanske ska man flytta eller plugga på annan ort men visst hade det varit bättre om andelen unga varit högre, säger Björn Kullander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.