Foto: SVT/Privat

”Det känns inte värt det längre”

Uppdaterad
Publicerad

Esmeralda Kramenius från Karlstad är en av de svenska ungdomar som nu lämnar Oslo. Efter fem år i Norge har hon fått jobb i Sverige.

– Det är lättare att få jobb i Sverige nu, annars hade jag inte flyttat. Och så tjänar man inte lika mycket pengar på att jobba här längre.

Esmeralda Kramenius drog till Oslo direkt efter gymnasiet. Många kompisar var redan där, och fler kom efter.

– Det var mycket lättare att få jobb i Norge än i Sverige. Här fick jag ett riktigt jobb med månadslön direkt, och slapp sälja hamburgare eller jobba som telefonförsäljare.

Läs mer: Svenska ungdomar överger Norge

Esmeralda började jobba på ett företag som säljer bredbandslösningar, och där har hon blivit kvar och avancerat. Till en början hade hon flera svenska kollegor.

– När jag började var vi fyra svenskar i mitt arbetslag. Nu är det bara jag kvar.

Inte bara de svenska arbetskamraterna, utan även vännerna har troppat av – en efter en.

– Den senaste tiden är det många som rest hem. De hittar jobb i Sverige eller börjar plugga. Förut slogs man om rum i de svenska lägenhetskollektiven. Nu hade jag en kompis som skulle hyra ut sitt rum och inte fick tag på någon hyresgäst!

Läs mer: Inte alla svenskar lämnar Norge

Enligt Esmeralda Kramenius är förklaringen både jobb och ekonomi. Det har blivit lättare att hitta jobb i Sverige samtidigt som det inte är lika lönsamt att jobba i Norge längre.

– Man får inte lika stora löneförhöjningar, och den norska kronan har minskat jättemycket i värde jämfört med när jag kom hit.

I april går flyttlasset. Och hon är nöjd med sitt beslut.

– När man flyttar lämnar man så mycket , familj och vänner. Förut var det värt det på grund av ekonomin. Nu tjänar man inte så mycket på att jobba här. Det känns inte värt det längre!

”I Norge fick man ansvar direkt”

En annan svensk som nu är på väg tillbaka är Johan Palmqvist. Han kommer från Linköping och flyttade till Norge för att söka jobb efter gymnasiet för fem år sedan.

– Jag har läst IT på gymnasienivå och det var en svår arbetsmarknad att ta sig in på i Sverige.

Han fick snabbt jobb i Norge, först på Statoils huvudkontor i Oslo, via bemanningsföretag.

– I Norge fick man ansvar direkt, säger han.

Johan Palmqvist har bytt jobb flera gånger och är nu fastanställd inom finansbranschen. Egentligen är lön och villkor bra, men eftersom det är så dyrt att leva i Oslo blir det inte alltid så många kronor över.

14.000 kronor i hyra för en liten lägenhet

Han berättar till exempel att hyran för lägenheten på 42 kvadratmeter ligger på 14.000 kronor och att en utekväll ofta går på 1.500-2.000 kronor även på en vanlig krog.

– I början funkade det bra att bo i kollektiv och leva snålt, men nu är jag på väg hem. Nu har jag erfarenheten som behövs för att få jobb i Sverige och skulle troligtvis ha mer pengar över när månaden är slut hemma eftersom allt är billigare.

Många som sökt jobb förgäves

Efter fem år i Norge har han nu sagt upp sig och söker jobb i Sverige.

Han säger att arbetsmarknaden har förändrats mycket i Norge på fem år. Nu är det inte alls lika lätt att få jobb.

– Flera kompisar har kommit över till Norge och sökt jobb här i flera månader, men inte fått något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.