– Vi bygger ekodukten för att binda samman ekosystemen på ömse sidor av vägen, så att man ska få en vettig passage för djur framför allt. Sedan kommer vi även lägga en motionsstig på bron så man knyter samman motionsspåren på ömse sidor om vägen, säger Martin Bergvall, projektledare på Trafikverket.
Ekodukten kommer sträcka sig över E18, några kilometer väster om avfarten till Skutberget. Den ska vara klar i samband med nyinvigningen av E18 som är beräknad att ske före midsommar 2017.
Skillnaden på den 55 meter långa och 15 meter breda ekodukten och en vanlig bro är att betongen kommer att kläs i grönska.
– Vi ska försöka få en naturlig känsla på bron, så det kommer bli vallar, buskage och gångstigar som vi modelerar så att det anpassas till landskapet runt om, berättar Martin Bergvall.
”Kommit för att stanna”
Ekodukten beräknas kosta mellan 12-15 miljoner kronor. I dag finns ett tiotal ekodukter eller faunapassager som de också kallas i landet och det planeras för ännu fler.
– Naturvärden, miljövärden och liknande spelar jättestor roll, det är en stor del av våra vägprojekt. Så det är rimligt att anta att de har kommit för att stanna, säger Martin Bergvall.