Dom i dödsolyckan på riksväg 63

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen i rättegången om olyckan på väg 63, då en man dog.

Det var i slutet av juni 2015 som en kraftig frontalkrock inträffade på riksväg 63 mellan Molkom och Blombacka utanför Karlstad. 22-åringen kom över på fel sida vägen och frontalkrockade med den mötande bil där en 61-årig man färdades tillsammans med sin fru och ett barnbarn. Mannen omkom i olyckan och kvinnan fick bland annat ett flertal frakturer på armar och revben. Den 13-årige pojke som satt i baksätet fick lindriga skador. 22-åringen klarade sig utan allvarliga skador.

Körde i 150 kilometer i timmen

Tingsrätten finner det bevisat att 22-åringen kört långt över den angivna hastighetsbegränsningen på vägen. Teknisk bevisning från Polisen har angett hastigheten till cirka 150 kilometer i timmen. Tingsrätten anser det också bevisat att det inte funnits några tekniska problem med 22-åringens bil, utan att det rört sig om oaktsamhet.

Ger vanligtsvis fängelse

Tingsrätten menar att straffvärdet för den aktuella brottslighet är högt, och i vanliga fall skulle ge ett medellångt fängelsestraff.

Men 22-åringen har enligt Kriminalvården ett övervakningsbehov på grund av psykisk ohälsa, som grundar sig i en traumatisk upplevelse från 22-åringens uppväxt. Därför döms han till skyddstillsyn och fortsatt vård, eftersom hans psykiska tillstånd förvärrats efter olyckan. Han döms för vållande till annans död, vållande till kroppskada och vårdslöshet i trafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.