Foto: TT

Dömd sjukgymnast skyldig landstinget miljontals kronor

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan dömdes den värmländska sjukgymnasten och politikern till att betala 4 miljoner kronor för grovt bedrägeri. Men de pengarna har landstinget ännu inte sett röken av.

Nu har de fyra miljonerna växt till fem, skriver P4 Värmland.

– Än så länge har vi inte fått några pengar, säger landstingsjuristen Christian Eriksson till radiokanalen.

Fyra års fängelse och ett skadestånd på 4,2 miljoner kronor. Det blev straffet för den värmländska sjukgymnasten och landstingspolitikern som hittade på tusentals patientbehandlingar.

I november 2015 var fängelsestraffet avklarat. Men skulden till landstinget, den kvarstår. Och den växer och frodas; med sju procents ränta ligger den nu på 5,3 miljoner kronor. Pengar som landstinget har svaga förhoppningar om att någonsin få se.

– Om en person inte har tillgångar så är utsikterna väldigt väldigt små att vi ska få tillbaks pengar. I dagsläget finns inget mer vi kan göra, säger Christian Eriksson.

Ärendet ligger nu för indrivning hos Kronofogden. I våras utredde de om det fanns tillgångar att mäta ut, men de fann inga. Om personen inte gör några avbetalningar gör Kronofogden en likadan kontroll om några år.

Skulden preskriberas inte så länge landstinget håller ärendet aktivt, skriver P4 Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.