Foto: SVT

Hela Sunne vann ordförandetvist

Uppdaterad
Publicerad

Anders Broman, Hela Sunne får behålla ordförandeposten i Sunnes fullmäktige. Det står klart sedan Högst förvaltningsdomstolen beslutat att inte pröva frågan. Den nya majoriteten i Sunne med Gunilla Ingemyr i spetsen respekterar beskedet, men Gunilla Ingemyr vill riva upp lagen.

– Jag tycker att våra beslutsfattare ska se över om det är rimligt när man byter majoritet att ett litet oppositionsparti ska kunna inneha den viktiga posten som ordförandeskapet innebär. Då man faktiskt har utslagsröst, säger Gunilla Ingemyr (C) ordförande i kommunstyrelsen.

Vad skulle det kunna få för konsekvenser menar du?

Hela Sunne tvingas lämna ordförandeskapet

– I Sunne är vi 41 ledamöter i fullmäktige och säg att det blir en tom plats och resultatet blir 20-20 i en omröstning, kanske i en budgetfråga. Då är alltså ordförandens röst utslagsgivande. Då kan en hel budget ändra inriktning, säger hon.

Den 1 september 2016 bytte Sunne politiskt styre. Den gamla majoriteten lämnade som brukligt  ifrån sig ordförandeposterna, dock inte den viktiga posten, som ordförande i kommunfullmäktige.

Anders Broman (HS), som var fullmäktiges ordförande i den förra majoriteten uppmanades av sitt parti att sitta kvar och det har han gjort med stöd av lagen.

Att beslutet som visserligen bryter mot praxis har stöd i lagen har både Förvaltningsrätten i Karlstad och Kammarrätten i Göteborg slagit fast och nu även Högsta Förvaltningsdomstolen genom att inte pröva saken.

– Redan kammarrätten sa att detta inte var av prejudicerande art så detta var väntat, säger Anders Broman.

Inte första fallet

Hur känner du dig i den här situationen?

– Jag tycker det är bra att det har blivit juridiskt utklarat. Jag har suttit stilla i båten hela tiden kan man säga.

– Den här prövningen som har gått genom tre olika instanser visar hur stark juridisk ställning kommunfullmäktiges ordförande har. Det måste finnas en orsak till att lagstiftaren som stiftade den här lagen en gång menade förmodligen att även om det blir en förändring i den politiska majoriteten så ska det vara en stabilitet i fullmäktige genom att ordförande kan sitta kvar.

Det här måste vara smått unikt?

– Det har varit ett fall tidigare i Malung, så jag är inte den första.

Till skillnad från Gunilla Ingemyr ser Anders Broman ingen anledning att se över eller ändra i lagen.

– Lagen är nog inget hastverk, säger han.

”Drivit det lite onödigt långt”

Anders Broman ser inte heller något problem med att han som ordförande har en utslagsgivande röst i fullmäktige.

– Risken att det ska en 20-20-situation är minimal, det är ungefär som att vinna högsta vinsten på Lotto tycker jag.

– Vi ser ju att det är många gånger som hans parti röstar emot majoriteten och vi kan mycket väl hamna i en situation där hans röst kan vara utslagsgivande i en stor viktig fråga, säger Gunilla Ingemyr.

Hur ser du på att kommunen drivit den här frågan till högsta instans?

– Jag tycker kanske de har drivit det lite onödigt långt. Redan när Kammarrätten sa att det inte var prejudicerande borde de ha gett sig. Det är ju inte så att domstolarna tar initiativ till att ändra lagen, säger Anders Broman (HS)

Hur kommer det bli för dig nu att sitta kvar framöver?

– Jag kan inte se att det blir någon skillnad än de snart två och ett halvt år jag har suttit här, säger Anders Broman.

Ordförandens roll vid beslut i Kommunfullmäktige

40 § Ordföranden skall se till att bara sådana ärenden avgörs som har kungjorts enligt föreskrifterna i 8-11 §§. Ett brådskande ärende får dock avgöras utan hinder av nämnda föreskrifter, om samtliga närvarande ledamöter beslutar det.

Att brådskande ärenden i vissa fall får avgöras utan beredning framgår av 32 §.

41 § När överläggningen har avslutats, lägger ordföranden fram förslag till beslut.

Förslagen skall utformas så, att de kan besvaras med ja eller nej.

Ordföranden redovisar därefter sin uppfattning om vad som har beslutats och befäster beslutet med klubbslag, om inte omröstning begärs.

42 § Om omröstning begärs, skall den ske öppet utom i ärenden som avser val eller anställning av personal.

43 § Om inte något annat är föreskrivet, bestäms utgången genom enkel majoritet.

44 § Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst.

I ärenden som avser val eller anställning av personal fattas beslutet dock genom lottning.

45 § Ordföranden skall vägra att lägga fram ett förslag till beslut, om ordföranden anser att förslaget innebär att ett nytt ärende väcks.

Ordföranden får vägra att lägga fram ett förslag till beslut, om ordföranden anser att förslaget skulle leda till ett beslut som strider mot lag eller annan författning. Fullmäktige får dock besluta att förslaget ändå skall läggas fram.

Källa: Kommunallag (1991:900)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hela Sunne tvingas lämna ordförandeskapet

Mer i ämnet