Rauf Ahmadi, ordföranden i islamiska kulturföreningen i Karlstad. Foto: Rebecka Hugosson/SVT

Islamiska kulturföreningen om oron inför moskébygge

Uppdaterad
Publicerad

Igår berättade vi om de synpunkter som har kommit in på detaljplanen för en moské på Rud i Karlstad. Idag svarar Islamiska kulturföreningen på några av dem.

De hoppas få bygga en ny moské på Rud, samtidigt som de flyttar till en ny tillfällig lokal inne i stan, men idag tar Islamiska kulturföreningen emot i de gamla lokalerna på Kronoparken i Karlstad. Vi är där för att höra vad de tycker om att det har kommit in så många synpunkter på detaljplanen över moskén.

– Det är normalt, tycker jag. Vi människor har olika bakgrund, olika tankar och olika tyckande, så det är helt okej. Det är öppet och man får säga sitt, säger Rauf Ahmadi, ordföranden i islamiska kulturföreningen i Karlstad, en av de föreningar som står bakom initiativet att bygga en moské på Rud.

Moskébygge i Karlstad

Terrorism oroar

Enligt stadsbyggnadsförvaltningen, som arbetar med att sammanställa synpunkterna, är ungefär 120 synpunktslämnare positiva till bygget av moskén och cirka 250 negativa. Och en stor del av de sistnämnda har övergripande orosfrågor som handlar om att folk är rädda för terrorism, extremism och ökande radikalisering.

– Oron finns överallt, vare sig man är muslim eller icke muslim. Vi ser ju dagligen att folk dödas och det har ingenting med islam eller med muslimerna att göra. Och oro, alltså i 23 år har vi varit här, och de har inte sett något från oss. De kommer inte att se något så länge vi jobbar på det här sättet.

– Budskapet är frid i hjärtat och fred i samhället, säger Rauf Ahmadi.

Kvinnoförtryck

En annan vanlig synpunkt som kommunen fått in under yttrandetiden är en oro för att det ska förekomma hedersvåld och kvinnoförtryck i verksamheten. En kvinna skriver en fråga till kommunen i sitt yttrande: ”Finns det risk för att hedersvåldet och kvinnoförtrycket ökar?” och ”Är det här en utveckling vi önskar i Karlstad?”

– Ja, det är så konstigt. Varför kommer den frågan just nu? Under 23 år har vi jobbat för det här och visat och förklarat. I den här lokalen finns 35 nationaliteter. Och vi har förklarat att reglerna som gäller i Sverige, det är de regler som gäller för alla. Vi är svenska muslimer, att individer gör fel ska de inte lägga på oss.

– Du säger heder. Det har ingenting med religion att göra. Så varför ska jag svara på det? Var och en kan göra fel, det är inte mitt ansvar. Mitt ansvar är att förklara och försöka ge en klar bild för att folket ska gå rätt väg, säger Rauf Ahmadi.

Hur kan du garantera att det här inte kommer att förekomma i moskén?

– Som person kan jag inte garantera det, för det är inte möjligt. Kan någon garantera det, och stoppa allt som sker? Men vi jobbar för att förebygga brott tillsammans med polisen och vi jobbar för att alla ska vara trygga i samhället, säger Rauf.

Vad kan ni göra som förening för att människor inte ska känna oro?

– Vi har gjort det. Vi har visat det i 23 år, vad kan vi göra mer? Finns det några tankar hos individer som inte är helt klara så har vi öppet hus. Man kan ställa frågor och vi kommer att svara.

– Man behöver inte dra alla över en kam. Allt som sker i världen har inte med mig att göra. Jag är en svensk muslim och jag kommer att kämpa för rättvisa, säger Rauf Ahmadi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygge i Karlstad

Mer i ämnet