Bostadsbolag i mindre kommuner går back. Foto: TT

Dyrt för Torsbybostäder att bygga nytt

Uppdaterad
Publicerad

Istället för ett plusresultat på 7,2 miljoner för kommunala bostadsbolaget Torsbybostäder visar bokslutet för 2016 ett minus på nästan 1,8 miljoner kronor.

– Det känns tungt och orättvist, säger Håkan Laack, vd på Torsbybostäder.

Det är regelverket kring hur nybyggda bostadsfastigheter värderas som slår hårt mot Torsby och andra mindre kommuner. När värdet av en fastighet bedöms vara lägre än vad den kostat att bygga ska det göras en nedskrivning som belastar det bostadsbolagets resultat. Det ska tas upp som en minuspost i resultaträkningen.

– Det är en tung post och självklart ett stort problem, säger Håkan Laack.

Ställer till problem

I Torsby påverkar till exempel den nya fastigheten Enen 1 med 23 lägenheter, kommunägda Torsbybostäders resultat. Kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S) säger att hon tycker det är fel att det krävs nerskrivningar av nya bostadsfastigheter.

– Det är tråkigt för landsbygden och inte rätt. När man bygger ett hus gör man inte det för att sälja utan för att människor ska bo där i många år, säger hon.

Och det är inte bara Torsby som reglerna ställer till problem.

– Det här ökar skillnaderna mellan stad och land, säger Håkan Laack.

69 av landets småkommuner i samverkansorganisationen Småkom driver också frågan.

”Det krävs en förändring av Bokföringsnämndens regelverk om att marknadsvärde inte kan tillämpas för nya flerfamiljshus i Sverige” skriver organisationen.

”Inte nödvändig”

I en intervju med SVT Nyheter Värmland nyligen sa bostadsminister Peter Eriksson (MP) att den nedskrivning som kommunerna gör inte är nödvändig.

– Har man en lång bostadskö, bygger nytt och kan hyra ut lägenheterna långsiktigt så behöver man inte göra en nedskrivning. Det är min bedömning.

Men den bedömningen gör inte Småkom eller bostadsbolagens revisorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.