Foto: SVT

Ensamma gosedjur flyr landet

Uppdaterad
Publicerad

Bella, Amina och Robin – så heter nallarna som nu ger sig ut på resa till Stockholm, Bryssel och New York. Idag, på FN-dagen, satte sjätteklassare i Kristinehamn nallarna på tåget för att påminna om situationen för alla de barn som flyr ensamma utan mamma och pappa.

– Vi vill visa att det inte är så enkelt att komma hit helt själv. Det är en krånglig resa och man är inte trygg.

Nelly Komada räcker upp handen för att förklara varför klass 6C på Djurgårdsskolan i Kristinehamn bestämt sig för att skicka ut  de tre nallarna på sin ensamma resa. Det handlar om att få vuxna att förstå hur svårt det är för de barn på flykt som tvingas resa ensamma.

Bryr sig om barnen

– Vi vill visa att vi bryr oss om barnen som kommer ensamma från andra länder och behöver hjälp, säger Albin Höglund.

– Vi tycker att det är tråkigt att de har kommit från krig och sånt, att de har kommit från ett sånt jobbigt läge, säger Michael Zinati.

– Men det är häftigt att de har kommit hit, att de har klarat sig hela vägen!

Vi befinner oss i klassrummet där de sista förberedelserna för nallarnas avresa pågår. Under eftermiddagen ska de placeras på var sitt tåg från järnvägsstationen i Kristinehamn.

Hoppas på människors hjälp

Alla tre har en adresslapp runt halsen. Nallen Bella ska till Riksdagen, Amina till Europaparlamentet i Bryssel och på Robins adresslapp står det FN i New York. Eleverna hoppas sedan att vänliga människor ska hjälpa nallarna på vägen så att de når sina mål, samtidigt som de uppmanas att tänka efter och tänka på de ensamkommande barnen.

Barnen har öppnat konton på sociala medier åt nallarna, där de som hjälper nallarna kan lägga upp en bild.

– Nu har det blivit jättemånga flyktingar som kommer till Sverige, säger Nelly Komada.

– Det är viktigt att de får hjälp! Om nallen kommer fram till FN till exempel kan ju de förstå att barnen behöver mer hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.