Helena Jansson, initiativtagare till facebookgruppen ”Vi som bor på Orrholmen”, har blivit av med fyra cyklar. Foto: SVT

Facebook-grupp mot stölder och bråk

Uppdaterad
Publicerad

På Orrholmen i Karlstad har de boende tagit saken i egna händer för att komma till rätta med stölder och bråk. I en facebookgrupp delar de med sig av sina iakttagelser.

– Vi har blivit av med fyra cyklar bara i vår familj, säger Helena Jansson,  initiativtagare till facebookgruppen ”Vi som bor på Orrholmen”.

– I gruppen lyfter vi problemen. Vi kan efterlysa stulna cyklar, eller om ett gäng är hotfulla och skräniga i garaget kan några gå ner och prata med dem.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Det blir allt vanligare med olika typer av grannsamverkan eller facebookgrupper för att förebygga brott. 28% av de boende på Orrholmen och Sjögången är med i facebookgruppen ”Vi som bor på Orrholmen”. Anders Lindhe är en av dem som tycker att det är viktigt att invånarna själva engagerar sig. Han visar oss runt i garaget.

Obehagligt med tonårsgäng

Trots konstnärliga utsmyckningar och musik som strömmar ur högtalare tycker många att det är obehagligt att gå genom garaget på kvällen, särskilt om där står ett högljutt tonårsgäng.

– Om en tjej kliver av bussen och det står en massa killar där och ropar, det är klart att det är obehagligt. Då kan jag gå ner och prata med dem.

Men kan man inte bara ringa polisen?

– De är säkert jätteduktiga, men det är för trögt. Det tar för lång tid innan de är här. Och vad ska de göra? Det kan ju inte gripa nån för att de står här.

”Aldrig varit så mycket droger”

Helena Jansson har bott på Orrholmen i 15 år, Anders Lindhe i tio. Båda stortrivs i området, men är överens om att det har blivit stökigare.

– Under de år jag har bott här har det aldrig varit så mycket droger som nu.  Det har blivit lite av ett tillhåll här, säger Helena.

Gruppen önskar sig fler låsbara cykelrum, cykelställ där det går att låsa fast cykelramen, och någon form av nattpatrullering för att motverka stök och skadegörelse. Enligt Anders Lindhe behövs det också fler fritidsgårdar för att hålla ungdomarna borta från garaget.

– Ungdomarna behöver nån typ av aktivitet och någonstans att vara. Det är inte här för att jävlas. De är här av tristess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet