”Äckligt!” sa barnen när de hittade musbajs i chipspåsen. Foto: Maria Haglund SVT

Familj fick muslort i chips

Uppdaterad
Publicerad

En familj i Ekshärad hittade något som troligen är muslort i en nyöppnad chipspåse. 

Familjens barn, ett  och tre år gamla, hade ätit en hel del av påsens innehåll när mamman upptäckte något svart som med stor sannolikhet är musbajs.

– Det var jätteäckligt och obehagligt. Hur kan det var musbajs och i chipsen utbrast jag, berättar mamman som vill vara anonym.

Barnen blev enligt mamman dåliga i magen nästa dag, och mamman kontaktade chipstillverkaren OLW.

Ser allvarligt på saken

När mamman fick till svar att det troligen var brända chips gick hon till kommunen och anmälde. 

På OLW ser man allvarligt på saken, men menar man att det inte är troligt att en mus tagit sig in obemärkt i produktionen.

– Enligt våra rapporter och i kontakt med vår skadedjursskyddsleverantör ser vi det som mycket osannolikt att det skulle komma från vår produktion eller våra egna lager. Då vi har ständig elektronisk övervakning och gott mycket gott skydd.

Vi arbetar kontinuerligt med vårt skadedjursskydd och det är en av våra absolut viktigaste hygienpunkter, säger Stina Petrini, presschef på Orkla som äger OLW.

Påsen lämnades in och finns just nu hos Miljö- och hälsoskyddsinspektören i Hagfors, men det är Livsmedelsverket som utreder ärendet.

– Jag avvaktar respons från Livsmedelsverket och kan de slå fast att det inte kommer från fabriken så kommer jag att besöka butiken där chipsen är inköpta för en kontroll, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Sofia Kyman.

Tillsynsansvaret för OLW ligger hos Livsmedelsverket som startat en utredning och ska besöka fabriken tillsammans med Anticimex på onsdagen. De tror inte att musbajset hamnat i påsen på OLW. 

Mus i påsen

– Teorin nu är att en mus gnagt sig in i påsen och ätit och sen krupit ut, säger Laszlo Lak, veterinär på Livsmedelsverket. Sannolikt har det skett under lagring under transport eller i butik menar han. 

– Det finns inget tillfälle när chipsen är stillastående i processen. De skalas, friteras, och körs sedan på transportband innan de doseras i påsar som svetsas igen. Det finns ingen uppsamling med chips i behållare där de bara står så det saknas helt enkelt möjlighet för möss att komma åt chipsen i den miljön, säger Laszlo Lak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.