Foto: TT

Farorna med USB-laddare utreds

Publicerad

Efter flera allvarliga incidenter kartlägger nu Elsäkerhetsverket hur stora problemen med USB-laddare är.

Elsäkerhetsverket har låtit göra en stor granskning där bland annat Sifo fått undersöka hur konsumenterna använder laddarna. Myndigheten stöter ofta på allvarliga brister i sina kontroller av USB-laddare och i de anmälningar som kommer in rör sig hälften om brand och var femte om elchock.

Kartläggningen syftar också till att få en bättre bild av hur de olika tillverkarna uppfyller säkerhets- och skyddskraven.

”Vi hoppas att få upp ögonen på marknaden, inköpare och slutkonsumenter så att man blir mer uppmärksam på ansvaret när man säljer, förmedlar och köper USB-laddare. Just denna produktkategori omfattas av en massa tveksamma produkter. Vi ser redan nu att många aktörer inte följer lagen gällande CE-märkning och EU-försäkran och det är allvarligt”, säger Mikael Carlson, projektledare och inspektör vid Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

I juni ska resultatet av hela undersökningen presenteras.

Laddar över natten

Några av resultaten från Elsäkerhetsverkets konsumentundersökning bland personer 16–79 år som gjordes strax före årsskiftet::

En av fyra köper alltid USB-laddare från välkända märken. Tre av fyra laddar ibland eller alltid på natten och över hälften låter laddaren sitta kvar i uttaget när den inte används. Bara en av tio är villig att betala mer än 150 kronor för en USB-laddare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.