FBK-damerna kvalklara

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Färjestads damlag bilades för mindre än ett år sen har de varit överlägsna under säsongen.

Nu väntar spel i kvalserien som kan ta laget till högsta  serien.

– Det känns fantastiskt, det var det som var målet när vi klev på is den femte augusti. Det var det som vi satte upp tillsammans med tjejerna och nu har vi nått kvalserien. Det känns jädrigt gött, säger tränaren Fredrik Wilhelmsson.

En förlust

Laget bildades förra våren och säsongen i division 1 västra har gått mycket bra. Efter 17 spelade omgångar har laget förlorat en match. Flera gånger har tjejerna vunnit med tolv-tretton mål.

50 procents chans

Onsdagens vinst betydde dessutom att laget är klart för spel i kvalserien, Alletta som startar den 21 februari. Av de åtta lag som möts där går fyra vidare för spel i högsta serien, Riksserien.

– Det blir ju jättetufft motstånd nu i kvalserien skulle jag tro. Vi har ju ingen aning om vårt motstånd, det blir en överaskning, säger forwarden Lisa Östman.

Vad betyder det att Färjestad har ett damlag?

– Det betyder jättemycket, framför allt för tjejhockeyn i Värmland. Klubben är ett stort namn på kartan och det är positivt att det gått så bra, säger Lisa Östman.

Mer resurser

Den yngsta i laget är 14 år och äldst är 26 och de kommer från hela Värmland. Flera av tjejerna spelade tidigare i Skåre BK men när verksamheten där togs över av Färjestad, fick de dra på sig FBK-tröjorna.

– Allt blev mycket proffsigare direkt när vi kom till Färjestad. Vi har fått bättre förutsättningar. Media har sett oss mer, vi har fått buss till matcherna, tejp till klubborna och benskydden, matlådor. Småsaker som är viktiga för oss, säger forwarden Emma Thomann.

– Vi har ingen press från Färjestads organisation. Vi tog det här året att sätta laget i föreningen och låta föreningen bli van att ha ett damlag. Den största pressen sätter tjejerna på sig själva, säger tränaren Fredrik Wilhelmsson.

Hur är sammahållningen i laget?

– Den är väldigt bra. Vi är ju väldigt spridda åldrar men vi går fantastiskt bra ihop, säger Lisa Östman.

Vad säger du om jag säger Damkronorna?

– Nja, ha ha, det är nog ganska långt fram. Det var kanske lite mer när jag var yngre. Nu är det lagomt att spela här tror jag, säger Emma Thomann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.