Genrebild Foto: SVT

Filipstads brandmän hotar säga upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga deltidsbrandmän hotar med att säga upp sig, på grund av det nya löneavtal som träder i kraft i maj. Två deltidsbrandmän har redan gått.

– Vi accepterar inte att få en lönesänkning, för det är så vi tolkar det här avtalet, säger Lotta Jonsson, styrkeledare i Filipstad.

Fackförbunden Kommunal och Vision har efter förhandlingen av det nya avtalet klubbades i november förra året menat att det nya avtalet är en förbättring.

– Den första timmen får vi på dagtid en löneökning på 40 kronor, men på kvällstid får vi en minskning på 80 kronor. Det anser vi blir en försämring, säger Lotta Jonsson.

Två deltidsbrandmän i Filipstad har redan sagt upp sig på grund av det nya avtalet, och Lotta Jonsson säger att det är tongångar som går i hela landet.

– Vi ser bara nackdelar med det här, det känns inte alls bra. Vi får uppfattningen att vi inte är värda någonting, även om jag inte tror att någon av oss började med det här för pengarna, säger Lotta Jonsson.

Om det inte går att stoppa det nya avtalet hoppas hon på en lokal lösning. Peter Karlsson, stationsansvarig på räddningstationen i Filipstad säger att det är ett stort problem om deltidsbrandmännen säger upp sig.

– Jag förstår dem, men jag vill inte bli av med mina brandmän för det här. Jag hoppas på en annan lösning, säger han.

I slutet av januari ska ett möte med förbundsledningen hållas, där olika lösningar ska diskuteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.