Qbik tog sig, trots rollen som underdog, vidare till final i Gothia Cup. Foto: Privat

Qbik underdogs inför finalen

Uppdaterad
Publicerad

Egentligen skulle laget inte ens varit med i turneringen. Nu är Qbik i final i Gothia Tipselit Trophy.

– Vi har motbevisat alla som har snackat ned oss, säger tränaren Daniel Sandwall.

Laget har nu vunnit fyra matcher och förlorat en i cupen för 17-åringar. Det trots att ingen trodde på Qbik från början berättar tränaren Daniel Sandwall.

– Vi har ju verkligen bevisat att vi är på en hög nivå. Bland folk runt omkring var det inte många som trodde på oss, säger han.

Egentligen skulle Qbik inte ens varit med i cupen. Enligt det certifieringssystem där lagen väljs ut efter bland annat hur man jobbar med ungdomssatsningar så var Qbik bara reserv men fick till slut en plats ändå.

Besegrade finalmotståndaren

Men att vara underdog har passat Qbik bra. Första matchen spelades mot norska topplaget Lyn och redan där la Qbik ribban när de vann med 4-0. Matchen i gruppspelet mot Eskilstuna United, som de nu möter i finalen, vann de med 1-0. Förlorade gjorde man dock mot det amerikanska laget Lamorinda SC med 1-0.

Stämningen i laget har däremot varit på topp under hela turneringen.

– Det är en laginsats utan dess like och alla tar jobbet, det är ingen som fuskar. Alla vill motbevisa de som snackat ned oss, säger Daniel Sandwall.

Dricker kaffe med motståndaren

Även om Qbik nu redan vunnit en match mot Eskilstuna United i gruppspelet så är motståndarna ändå favoriter i finalen. Laget har dessutom varit i final i tre år, så favoriseringen är trots allt välförtjänt.

– Det kommer att bli en jämn och tuff tillställning. Det gäller att man inte tummar på något. Men naturgräs passar ju oss mycket bättre än konstgräs, säger Daniel Sandwall som dricker kaffe med Eskilstunas tränare när SVT pratar med honom via telefon.

Finalen under spelas på Gamla Ullevi och brukar vara välbesökt. Den börjar 16.20 och sänds även på SVT Play. Och även om det inte blir en seger i slutändan så är Daniel Sandwall nöjd.

– Vi går ju alltid för seger. Men oavsett så kommer vi vara nöjda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.