15 av anmälningarna som kom in i Värmland handlar om kränkande behandling. Foto: TT

Fler anmäler kränkningar i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna om missförhållanden i skolan har ökat. Första halvåret i år har Skolinspektionen fått in 19 procent fler anmälningar än samma period förra året.

– Kränkande behandling är den vanligaste grunden för en anmälan. Som att en elev känner sig kränkt av andra elever eller skolpersonal.

Det säger Michael Hjalmarsson, utredare på Skolinspektionen.

– Det kan vara fysiska eller verbala kränkningar och till exempel innebära att en elev blir kallad för nedvärderande ord, eller handla om utfrysning eller hot, fortsätter han.

”En viktig och stor fråga”

En annan vanlig anledning till att skolor anmäls är rätten till särskilt stöd.

– Det kan vara att man som vårdnadshavare upplever att stödet som skolan ger en elev inte är tillräckligt. Det är en viktig och stor fråga, säger Michael Hjalmarsson.

Första halvåret i år fick Skolinspektionen in 54 anmälningar om missförhållanden på skolor i Värmland. 15 av anmälningarna handlar om kränkande behandling. Men enligt Michael Hjalmarsson är det ändå svårt att veta om fler elever är utsatta nu än tidigare.

Tror på en ökad medvetenhet

Antalet anmälningar behöver alltså inte innebära en ökning av faktiska missförhållanden i skolorna. Han tror snarare att det beror på att fler föräldrar känner till möjligheten att anmäla missförhållanden till Skolinspektionen.

Myndigheten har ännu inte hunnit fatta beslut i alla ärenden, men när det är färdigt kommer det åtminstone bli enklare att utreda varför fler klagar på missförhållanden nu.

– Det är viktigt ur ett rättssäkerhetsperspektiv att man kan göra en anmälan till Skolinspektionen och få sin sak prövad genom en oberoende granskning, säger Michael Hjalmarsson.

Fakta / Alla har rätt att anmäla

Vem som helst kan göra en anmälan till Skolinspektionen. Oftast är det en förälder eller elev som vill klaga på missförhållanden inom grundskolan. Det vanligaste är att anmälan rör en utsatt pojke.

Ibland fattar Skolinspektionen beslut om förändringar som behöver göras och huvudmannen för en skola, till exempel kommunen eller ett företag som driver en friskola, kan behöva betala vite om det finns problem som inte åtgärdas.

Dessutom kan Barn- och elevombudet, BEO, driva skadeståndsärenden åt elever som blivit mobbade eller kränkta.

Första halvåret 2016: Så många gjorde anmälningar

Antalet anmälningar Skolinspektionen fick in om missförhållanden i skolan, första halvåret 2016.

Värmlands län

Arvika              2

Eda                 1

Filipstad            -

Forshaga         2

Grums             3

Hagfors           2

Hammarö        -

Karlstad         17

Kil                  10

Kristinehamn   5

Munkfors        -

Storfors          -

Sunne            4

Säffle              5

Torsby           1

Årjäng            2

Totalt i länet 54

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.