Foto: TT

Fler fickstölder i julhandeln

Uppdaterad
Publicerad

Fickstölder är enligt Polisen en av de brottstyper som ökar mest under julhandeln. Detta eftersom det då är extra mycket folk i rörelse i stadskärnan och på olika shoppingstråk. Men det finns sätt att försöka skydda sig mot ficktjuvarna.

Karttricket, senapstricket och växlingstricket – det är några av knepen som ficktjuvarna använder sig av för att komma åt pengarna du hade planerat att lägga på julklappar och julmat.

När det är fler människor i rörelse och vi hanterar mer pengar, ökar antalet stölder. Polisen har listat några av trixen du kan se upp med.

  1. Karttricket – flera gärningsmän hjälps åt: en frågar brottsoffret om vägen och distraherar denne. Under tiden stjäls mobiltelefoner, plånböcker och andra värdeföremål. Detta kan också tillämpas på stora parkeringsplatser när brottsoffren just låst upp sin bil och lagt in sina inköp. I samband med detta kan även kapitalvaror försvinna.  
  2. Senapstricket – en gärningsman ”drullar” med någon form av kletig föda och kladdar ner brottsoffret. Därefter vill gärningsmannen hjälpa till att torka bort kletet och därmed distraheras brottsoffret och värde saker kan stjälas.  
  3. Betalningsspanaren – när brottsoffret betalar sina varor med kort spanar gärningsmannen i närheten för att se koden. Därefter tillämpas lämpligt sätt för att komma över kontokortet. Så fort som möjligt länsas kortet på pengar i närmast bankomat.  
  4. Växlingstricket – under förespegling att man behöver växel närmar sig gärningsmannen företrädelsevis äldre ensamma brottsoffer och ber om hjälp. När brottsoffret tar fram sin plånbok ”hjälper” gärningsmannen till och förser sig med kontanter och kontokort, inte sällan i samband med spaning vid kassan för att memorera koden till kortet.  
  5. Obevakade väskor och kassar i samband med mat- och dryckespauser i shoppingen. Gärningsmännen sveper runt i restauranger och näringsställen och tar tillfället i akt då väskor och kassar står öppet exponerade.  
  6. Kundvagnar som för ett ögonblick lämnas obevakade med handväskor lämnade kvar blir föremål för snabb länsning.  
  7. I samband med kvällsbesök på restauranger då brottsoffret är förfriskad i olika grad ökar risken för fickstölder av exempelvis mobiltelefoner. Det kan ske inne på restauranger och klubbar, men också när man lämnar. Förvaringen av mobiltelefoner spelar in; bakfickan på byxor, ytterficka i ytterplagg och i öppna väskor underlättar för gärningsmannen.

Så här kan du skydda dig

• Lämna inte bagage eller andra ägodelar obevakade.

• Låt inte någon okänd person ta över ansvaret för dina värdesaker.

• Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe. Om du har allt i en väska och den blir stulen innebär det ofta stora problem och kostnader.

• På restauranger och caféer, häng inte en jacka med värdesaker i eller din väska på stolen. Ställ hellre väskan på golvet mellan dina ben.

• Lägg inga värdesaker i barnvagnen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.