Foto: SVT

Flera landsbygdssatsningar riskerar stoppas

Publicerad

Ilskan är stor i flera organisationer och kommuner i östra Värmland sedan de fått avslag på en ansökan på 34 miljoner i EU-pengar. Det här riskerar att stoppa många satsningar under de kommande fem åren.

Bergslagskanalen som går söderut från Filipstad har upprustats med hjälp av EU-pengar via Leaderprogrammet. Omkring 2 miljoner satsades i förra programperioden. Dessutom har programmet medfinansierat bygget av bodar vid Nässundet och ett scenbygge på torget i Filipstad.

Nu finns inga pengar till ytterligare satsningar sedan Jordbruksverket sagt nej till en ansökan på 34 miljoner från Leader Värmlands Bergslag. Andra värmländska kommuner fick stora bidrag, bland annat Leaderprojekt í Sunne, Arvika, Eda, Torsby, Sunne och Hagfors som fick 51 miljoner.

– Besviken. Nu riskerar vi att få finansiera många projekt själva, säger Claes Hultgren, som är kommunchef i Filipstad.

”Vi kommer inte längre med frågan”

Marie-Louise Izindre är vice ordförande i Värmlands Bergslag:

– Vi kommer inte längre med frågan i Jordbruksverket som fattat beslutet att en halv miljon invånare inte får del av EU-stödet. Det är invånarna i de östvärmländska kommunerna och Munkfors. Dessutom flera kommuner i övriga Bergslagen och i det norrländska inlandet.

– Vi har skrivit till Näringsdepartementet och vi ska upp frågan med en EU-kommissonär på en konferens i höst. Vi måste få dem att se över och ändra bestämmelserna.

Vill inte lägga sig i beslutet

SVT Nyheter Värmland har erbjudit Näringsdepartementet att kommentera Jordbruksverkets beslut, men där hävdar man att man inte ska lägga sig i verkets beslut.

– Det här ytterligare ett tecken på den centraliseringsiver som pågår i vårt land. Tidigare var det Länsstyrelsen som avgjorde de här frågarna. Nu är det ett centralt verk, hävdar Claes Hultgren som är kommunchef i Filipstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.