Flera platser lediga på universitetet

Uppdaterad
Publicerad

Nu drar höstterminen på Karlstads universitet igång, och studenter från hela Sverige var idag på plats för en första träff.

3087 studenter börjar i höst studera på ett program vid Karlstads universitet. Därtill har drygt 3700 valt fristående kurser vid universitet.

Flest antagna har ekonomprogrammet med 186 studenter, sjuksköterskeprogrammet med 103 studenter och förskollärarprogrammet med 100 antagna. Populäraste programmen i år har varit utbildningarna till psykolog som fyllt sina platser och har 547 på reservplats, socionomprogrammet med 408 på reservplats och sjuksköterskeprogrammet med 331 på reservplats.

– Jag ska läsa matematik och något ämne till, vet inte vilket ännu, berättar Fredrik Ingelsson som inte ska flytta till Karlstad utan studera till ämneslärare på distans från sin hemort Ockelbo.

Även Julia Bohm ska bli lärare, men för yngre barn. Hon är en av de 100 studenterna på förskollärarprogrammet.

– Jag är härifrån från Karlstad, och har bara hört gott om universitet här, så det var ett självklart val, säger hon.

Nio program fulla

Det finns totalt 70 program på Karlstads universitet. Nio av dem är är helt fullbelagda och har många reserver på kö, men vid ett 20-tal utbildningar till bland annat ämneslärare och högskoleingenjör finns fortfarande platser kvar, trots att samtliga behöriga blivit antagna.

– Det är klart att vi skulle vilja fylla alla våra platser direkt, men det brukar ordna sig efter några veckor, säger Arvid Dahlgren, chef för Studentcentrum vid Karlstads universitet.  

Förutom det 20-tal utbildningar som har platser lediga är ett 40-tal program öppna för sen ansökan trots att alla platser är fyllda.

– Vi gör så för att det brukar vara en del som hoppar av i början av terminen, och där det inte finns några reserver från de vanliga antagningarna låter vi ansökan vara öppen för att kunna fylla alla platser, berättar Arvid Dahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.