Vallokalerna är öppna till klockan åtta ikväll. Foto: SVT

Folkomröstningen har börjat

Uppdaterad
Publicerad

I morse öppnade vallokalerna i folkomröstningen om en eventuell skolsammanslagning i Hammarö kommun. Men det är inte säkert att politikerna kommer att rätta sig efter valresultatet.

Det är en liten kö in till vallokalen Arken på Hammar på söndagsförmiddagen. En av dem som stoppar i sin valsedel i urnan är moderata oppositionspolitikern Bosse Henriksson, som röstar för två högstadieskolor. Han är redan segerviss när det gäller resultatet i dagens folkomröstning.

– Det är glasklart att det blir alternativ två, det finns inget annat alternativ för barnens skull, säger han.

Skolstriden på Hammarö

Oense om högstadieskola

Några minuters bilresa bort, i Skoghalls folkets hus, träffar vi vänsterpartisten Lillemor Larsson. Hon håller inte med Bosse Henriksson (M) om utgången i folkomröstningen.

– Det är självklart, jag förespråkar ju en högstadieskola, så jag vill att det ska bli resultatet, säger hon.

Hoppas på högt deltagande

Inte heller när det gäller valdeltagandet är de båda politikerna överens. Bosse Henriksson tror att det är många som kommer att rösta i dagens folkomröstning.

– Jag hoppas på minst 50 procents valdeltagande, men helst 70 procent. Då blir det ju väldigt bra resultat och då är resultatet väldigt viktigt att ta hänsyn till, säger han.

50 procent är ju väldigt mycket för en folkomröstning av det här slaget historiskt sett, tror du att det kommer att bli så högt?

– Jag hoppas på det. Jag har en känsla att vi kommer att hamna väldigt högt. Vi får se hur det går idag, det är ju redan många som har förtidsröstat, så jag håller tummarna.

LÄS MER: Idag röstar Hammarö i skolfrågan

När förtidsrösterna räknades ihop under lördagen var det 1400 personer som hade röstat, alltså mer än de tio procent som är röstberättigade i kommunen. Men Lillemor Larsson (V) tror på blygsammare siffror än Bosse Henriksson när det gäller valresultatet.

– Om jag ska jämföra med andra kommuner som har haft lokala folkomröstningar så blir inte procentsiffran så hög, och det tror jag inte att den blir här heller.

LÄS MER: Kommunalrådet: ”Jag vill inte säga någonting här och nu”

Vad krävs för att ni ska rätta er efter valresultatet i dag?

– Det är svårt att säga vad som krävs, men det är viktigt att många deltar, att det blir ett tydligt utslag och att det är en god spridning i kommunen med deltagare från alla valkretsar, säger Lillemor Larsson (V).

Bra underlag

En av kommuninvånarna som har tagit sig till vallokalen Arken på förmiddagen är Mirja Snider, som bor på Hammar. Hon tycker att alla som kan ska rösta idag.

– Det är viktigt att kommunen får ett så bra underlag som möjligt inför det framtida beslutet hur de ska göra med skollokalerna på Hammarö.

Vad tror du om resultatet i den här folkomröstningen?

– Jag tror framför allt att det blir skillnad mellan östra och västra sidan hur man röstar, men resultatet i sig är svårt, det kan nog bli ganska jämnt.

Valresultatet väntas komma efter klockan 22.00 på söndagskvällen.

Det finns tre alternativ

Alternativ 1:

En 7-9 skola på Hammarö Utbildningscenter

Bärstadsskolan F-6

Hammarlundens skola F-6

Återuppbygga Götetorpsskolan F-6

Mörmoskolan F-6

Lillängsskolan F-6

Alternativ 2:

En 7-9-skola på Hammarö Utbildningscenter

En 7-9-skola på Hammarlundens skola

Bärstadsskolan F-6

Hammarlundens skola F-6

Återuppbygga Götetorpsskolan F-6

Mörmoskolan F-6

Lillängsskolan F-6

Alternativ 3 är att rösta blankt, det vill säga att inte ta ställning i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstriden på Hammarö

Mer i ämnet