Kristian Niemi undervisar i religion och forskar i ämnesdidaktik på Karlstad universitet Foto: SVT

Forskare inte förvånad över moské-oro

Publicerad

Den planerade moskén i Karlstad skapar debatt och många har hört av sig till kommunen med synpunkter. Sverigedemokraterna vill ha folkomröstning och Karlstad kommun informerar om islam i sin tidning till alla Karlstadbor. En forskare vi har talat med på universitetet är inte förvånad över att frågan engagerar.

För snart tre veckor sedan bestämde sig Moderaterna för att rösta nej till en moské på Rud i Karlstad, bland annat på grund av att många har uttryckt oro inför den planerade moskén. En forskare på Karlstads universitetet är inte förvånad över reaktionerna. Han menar att få vet hur stor mångfald det finns inom islam.

”Tror att islam är en enhet”

Reportage från krig som grundar sig i religiösa konflikter, eller omskakande bilder på terrorattentat som utförts i religionens namn är en vanlig syn i svenska medier idag. Kristian Niemi undervisar i religion och forskar i ämnesdidaktik, konsten att undervisa i religion. Och han tror att medierapporteringen tillsammans med bristfällig skolundervisning om islam kan vara en anledning bland flera till att det är så många som har uttryckt oro inför planerna på en moské i Karlstad.

Moskébygge i Karlstad

– Man vet inte att det finns väldigt många olika grupper, många olika röster, väldigt många olika åsikter inom islam, utan tror att islam är en enhet och att alla muslimer tänker och gör lika.

– Om man då kombinerar det med vad man får höra om islam i media, det är negativt, det är våld, det är krig, det är sådant som händer ”där borta”, och så hör man att det kommer hit och tror att islam här också betyder våld.

Flera olika inriktningar av islam

Han visar en översiktlig bild över de olika inriktningar som finns av islam. Först Sunni och Shia, som de flesta kanske känner till sedan undervisningen i skolan. Men sedan en mängd olika undergrupper och inriktningar utan vattentäta skott, som kan glida in i varandra. Och Kristian Niemi trycker på att var och en som beskriver sig som troende muslim dessutom är en människa med ett eget sätt att tolka religionen.

Han menar också att vi har en tendens att reducera de som bekänner sig till islam till endast muslimer, och ingenting annat.

– Det är ganska många som är medlemmar i Svenska kyrkan, och ganska många som åtminstone i någon mening är kristna, men vi har förståelse för att det inte tar över hela deras identitet, säger han.

”Reducerar muslimer till terrorister”

Mohammad Fazlhashemi är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala Universitet. Han håller med om att det saknas kunskap om islam i samhället, men säger också att problemet är större än så.

– Det sprids också desinformation om islam. Man reducerar islam och muslimer till en ganska marginell grupp av terrorister och extremister. Och man tillskriver allt som extremister och terrorister gör till alla som bekänner sig till islam.

– Man ska komma ihåg att majoriteten för de som faller offer för terrorsekter som IS utgörs av muslimer. Det mesta av deras våld riktas mot muslimer i allmänhet, men också mot ickemuslimer, säger han.

Tendenser inom alla religioner

Faktum kvarstår att vi i svensk media oftare kan läsa om terrordåd som begås i islams namn än om terrordåd som begås i kristendomens. Men Mohammad Fazlhashemi menar att det finns många exempel på terrorbrott som begås av kristna. Han nämner Herrens befrielsearmé i Uganda och abortmotståndare som spränger kliniker och dödar abortläkare i USA. Och han tar upp fler exempel inom andra religioner. Israels tidigare premiärminister Yitzhak Rabbin mördades av en judisk extremist.

– Tanken är inte att man ska börja räkna skallar. Det finns alltid de som tolkar religionen, det må vara judendom, kristendom eller islam, som går över till våldshandlingar. De här tendenserna finns i alla religioner. Sen är det ju det där att om man reducerar allt till den här gruppen, det är då man begår felet, säger Mohammad Fazlhashemi.

Mer kunskap och fler möten

På Karlstads universitet efterlyser religionsvetaren Kristian Niemi mer kunskap och fler möten så att människor får perspektiv på den information de får till vardags.

– När man får höra om att det händer något våldsdåd någonstans, att det beror på islam, så kan det vara. Men hur representativt är detta som vi hör om?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygge i Karlstad

Mer i ämnet