Förslag ska få fler unga att välja vården

Uppdaterad
Publicerad

Den blågröna majoriteten i Karlstad vill få fler unga att välja att jobba i vården. Därför föreslår man nu att antalet prao-platser ska bli fler och att unga ska kunna jobba extra på till exempel vårdboenden.

– Man ska sätta guldkant på tillvaron för våra äldre: läsa tidningen, gå på promenad, ta en fika. Det där lilla extra,  säger ordföranden i vård och omsorgsnämnden, Marléne Lundh Kopparklint (M).

Idén med extrajobben för unga kommer ifrån Stockholm där man har testat modellen. 

– Det är ett win-win-koncept som vi ser det. Dels att unga får möta gamla men också att uppmuntra unga att söka till vård och och omsorgsyrken. Vi ser att det är en stor brist på undersköterskor framåt och det är många som går i pension.

Förslaget ska nu utredas vidare av tjänstemännen på vård och omsorgsförvaltningen, och om majoriteten får som de vill ska förslaget var genomfört nästa år.

– Under våren-sommaren hoppas vi att det ska vara sjösatt, säger Marléne Lundh Kopparklint (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.