Så såg det ut när ett fartyg passerade. Foto: Privat: Sjöfartsverket

Lyckat försök att passera grundstött fartyg

Uppdaterad
Publicerad

Två av de fartyg som blivit fast norr om Lilla Edet, på grund av det grundstötta fartyget Sternö, kunde under lördagen passera haveriplatsen utan problem. Under söndagen kommer fyra försöka passera.

– Det gick jättebra, Sternö rörde sig inte det minsta, säger Daniel Lindblad, pressansvarig på Sjöfartsverket.

Fartyget Naven kunde alltså vid 14-tiden passera problemfritt och strax innan klockan 18 meddelade Sjöfartsverket att ytterligare ett av de sex fartyg som blivit stillastående passerat.

– Planen är att de fyra andra kan passera under söndagen, säger Daniel Lindblad.

Det var under fredagen som fartyget Sterno gick på grund i Göta älv vid Lilla Edet. Ett hål i skrovet gjorde att fartyget tog in vatten och fick slagsida. Totalt sex fartyg blev stillastående ovanför Lilla Edet.

Dykare besiktade

Dykare har under lördagen besiktat det havererade lastfartyget och kunnat lokalisera hålet i skrovet. Hålet är cirka 30x10 centimeter stort och ligger enligt Sjöfartsverket ovanför vattenytan. Under eftermiddagen kommer man fortsätta att dyka i syfte att stänga samtliga dörrar under vattenytan som är stängda.

– Man vill inte att vattnet som är i fartyget rör sig när man pumpar ut det, då blir det extremt instabilt. Du kan tänka dig om man har en plåt med vatten på så kränger plåten om du bara vickar lite på den. Det vill man undvika, säger Daniel Lindblad, pressansvarig på Sjöfartsverket.

Oklart när bärgning kan ske

Efter lördagens besiktning ska företrädare för det holländska försäkringsbolaget ta ställning till när och hur fartyget Sternö ska bärgas. Men i nuläget finns ingen prognos.

– Det beror lite på vad dykarna hittar och hur det går med arbetet att pumpa ur vatten ur fartyget, säger Daniel Lindblad på Sjöfartsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.