Foto: SVT

Först porträtt- sedan pension

Uppdaterad
Publicerad

Esbjörn Hagberg har varit biskop i Karlstads stift i fjorton år. Nu flyttar han ur Biskopsgården och går i pension. Kvar på väggen hänger ett nymålat porträtt till minne av hans tid som ledare för stiftet.

Det är sed att varje biskop ska avbildas. Stiftets väggar är en historiebok. Porträttet av Esbjörn Hagberg är det 27:e porträttet sedan Sven Elfdalius för mer än 350 år sedan. De första kyrkoledarna i Karlstad hade titeln superintendent. Titeln biskop infördes på 1770-talet.

27 porträtt är 27 tidsbilder. De visar sin tids syn på hur kyrkoledarna ville att eftervärlden skulle komma ihåg dem.

Men sedan 1820 är en sak gemensamt för alla biskoparna – stiftets biskopskors i guld. Det är samma kors, som de olika biskoparna bär om halsen på porträtten.

– Det är ju det korset, som jag själv bär, säger avgående biskopen Esbjörn Hagberg.

– Det får mig att tänka på att jag har fått vara en i en länk av personer i det här stiftet, som får bära något vidare. Jag har haft att förvalta, vad mina företrädare har gjort före mig och jag ska snart lämna ifrån mig korset till den, som kommer efter.

Avbildas vardagligt

När många av Hagbergs företrädare avbildats med ordnar och utmärkelser, har den avgående biskopen valt att låta sig porträtteras i den situation han trivts i allra mest – ett vardagsmöte mellan människor. Sittande vid ett bord med en kopp kaffe och i samtal med betraktaren.

Biskopens porträtt har målats av porträttkonstnären Tony Warren, bosatt i Borås. Det här är andra gången har får uppdrag att måla porträtt av en avgående biskop.

– Jag var lite nervös, när jag fick det här uppdraget. Jag förstod ju att det här var en person, som var populär i Karlstad och jag kände: Oj, kommer jag att klara det här? Men när man känner så blir man totalt fokuserad, berättar Tony Warren och fortsätter:

– När människor ser det här porträttet ska dom ju kunna säga att det är honom verkligen upp i dagen och framtiden ska kunna tolka hur Esbjörn Hagberg var från hur han har avbildats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.