Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alva och Arwa har kreativa ideér om hur deras lekytor skulle kunna användas. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Försummade idrottsytor i Karlstad ska väckas till liv – det här hoppas barnen på

Publicerad

På väg hem från Stodeneskolan går Alva Jonsson och Arwa Ibrahim förbi en av de grus- och gräsytor som Karlstad kommun nu vill satsa på.

– Det är ganska tomt, konstaterar sjuåriga Alva.

Men nu utreder kommunen hur grus- och gräsplaner bäst kan rustas upp för att uppmuntra fler barn att röra på sig.

Flera grus- och gräsplaner runtom i Karlstad kommun är i dåligt skick och används inte särskilt ofta. Det är ytor som ofta är anpassade till bollsporter men nu utreder kommunen om de kan bli något annat.

– Det kan vara klättring, studsmattor, kanske lite skate-möjligheter eller cykling, berättar Karin Pettersson, landskapsarkitekt i Karlstads kommun.

Till de som rör sig minst

Tanken är att ytorna ska planeras på ett sätt som gör att de barn som rör sig minst kommer att vilja använda dem.

– Vi vet från forskning och statistik att vissa barn rör sig mindre än andra barn. Så de vill vi tänka lite extra på, säger Frida Bernhardsson, strateg på kultur- och fritidsförvaltningen

Barnens idéer

Än så länge finns inga konkreta förslag i utredningen. Först vill man lyssna in barnen och Arwa och Alva har flera kreativa ideér om vad de skulle vilja använda sin grusplan till.

I klippet berättar de två sjuåringarna vad de hoppas att kommunen satsar på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.