Odlaren Anna Wilén Foto: SVT

Förvirrade gubbar mognar nu

Uppdaterad
Publicerad

Jordgubbar i september? Jo det är faktiskt sant och oron inför nästa års jordgubbsskörd växer hos odlarna.

– Det är lite galet, jag har aldrig varit med om det här, säger Anna Wilén.

Jordgubbsfälten på Ängebäck är gröna, en del plantor blommar och det finns både röda mogna bär och en del vita. Det är långt ifrån normalläget för en odlare.

– Plantorna skulle inte ha gett blommor så här tidigt. Det är milt nu men det var kallt i augusti, alla plantor behöver vila och de fick en lite kort vintervila. Nu tror de att det är vår igen. Det är lite galet, så ska det inte vara vid den här tiden, säger Anna Wilén, vid Ängebäcks jordgubbsodling.

Kan påverka nästa skörd

Varje planta har sin maxgräns för hur mycket jordgubbar den kan producera. För varje kart och jordgubbe som bildas nu produceras desto färre bär nästa sommar. Fortsätter värmen i oktober finns det risk för att skörden nästa sommar påverkas.

– Det klart att det kan påverka skörden men det vet vi inte. Vi har inte varit med om det här förut. Det kan bli något mindre gubbar. Plantan har råd att förlora några stjälkar och vi gör allt för att ta hand om plantorna, säger Anna Wilén.

”Alltid orolig”

Hur orolig är du för skörden?

– Jag är alltid orolig, jag tar inga lotter för jag har nog med spänning i mitt liv! Vi gör allt för att skydda dem, säger Anna Wilén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.