Det är politikerna i kommunfullmäktige som avgör om det blir någon moské på Rud eller ej.

Moskéfrågan skickas vidare

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade bygget av en moské i stadsdelen Rud i Karlstad kom inte en närmare en lösning när stadsbyggnadsnämnden idag behandlade frågan. Nämnden beslöt helt enkelt att överlämna ärendet till kommunfullmäktige för avgörande.

– Vi ser att vägarna, vattnet och VA-systemen kommer att fungera och att utformningen på huset är ok. Det är vad vi bedömer i en detaljplan. Det är de rent tekniska frågorna som vi har delegation på. Vi överlämnar därför ärendet till fullmäktige eftersom det har så stort allmänt intresse, säger Peter Kullgren (KD) ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Det är Islamiska kulturföreningen i Karlstad som vill bygga moskén på Rud. Den ska ligga på gräsområdet norr om Nobelgymnasiet. Det planerade bygget har lett till att omkring 450 personer kommit med synpunkter.

Moskébygge i Karlstad

Moderaterna i nämnden ansåg däremot att man skulle avskriva ärendet eftersom marken behövs för bostadsbyggande, som den enligt gällande detaljplan var avsedd för.

– Ska vi klara att få fler Karlstadsbor, då behövs marken för bostadsbyggande. Då ska vi inte ändra detaljplanen, säger Ingvar Klang (M).

Vid nämndens sammanträde ansåg dessutom Kristdemokraterna att frågan bör utredas ytterligare för att kartlägga hur finansieringen av bygget ska ske.

– Vi har sett exempel där moskéer på andra håll i landet finansierats av kapital från utländska stater, personer eller affärsmän. Då har man krävt inflytande över verksamheten och i några fall har vi sett en radikalisering som går i en riktning som jag står oerhört långt ifrån och tar avstånd ifrån, säger Peter Kullgren (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygge i Karlstad

Mer i ämnet