Friskis fyller 30

Publicerad

– Ja, det kan man utan överdrift säga, skrattar Kristina Ling som är verksamhetschef på Friskis & Svettis i Karlstad.

Friskis & Svettis är en ideell förening som startade 1986 i Karlstad. Då höll de träningsglada medlemmarna till i skolgymnastiksalar. Men allt efter att åren har gått har föreningen växt. I dag har Friskis & Svettis i Karlstad över 9 000 medlemmar och de olika träningspassen leds av 300 ideella funktionärer.

– Ja, vi har blivit en folkrörelse. Tio procent av Karlstads befolkning är medlemmar hos oss, säger Kristina Ling.

Kaffe och tårta

När föreningen nu firar sitt 30-årsjubileum i helgen så kommer träningen att vara i fokus. Antalet pass utökas jubilaren till ära och för den som fått nog av att träna finns ett antal föreläsningar att gå på. Men det dukas också upp kaffe och tårta.

– Det är lika viktigt att mötas som att träna, säger Kristina Ling.

Främja folkhälsa

Bland helgens föreläsare finns kända idrottsprofiler som Stefan Holm, Sofie Skoog och Anna Lindberg. Men Friskis & Svettis ideologi handlar inte om att skapa framgångsrika idrottare utan snarare om att främja folkhälsa.

– Vi vill vara en samhällsbyggare ur ett folkhälsoperspektiv, säger Kristina Ling och ger exempel:

– Vi har bidragit till att barn ur socioekonomiskt svaga grupper fått träna och vi har utbildat över 300 pedagoger för att få in rörelse i klassrummen, säger hon.

Hur kommer de kommande 30 åren att se ut då?

– The sky is the limit, skrattar Kristina Ling innan hon blir allvarlig och fortsätter:

– Det finns utmaningar. Många är fortfarande inaktiva så det finns många fler att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.