Representanter från Fritidsbanken, tillsammans med förra årets pristagare Skjutsgruppen. Foto: Fritidsbanken

Fritidsbanken prisas återigen

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsbanken fortsätter att kamma hem priser. Nu har utlåningsverksamheten fått pris som ”Årets initiativ”.

Fritidsbanken, som gratis lånar ut fritids- och sportutrustning, har fått motta flera priser sedan verksamheten startade i Deje 2013. Igår var det dags igen, under Civilsamhällesgalan i Stockholm. Priset ”Årets initiativ” delades ut av Forum – Idéburna organisationer med social inriktning, IBM och Vinnova.

LÄS OCKSÅ: Fritidsbanken blir nationell

”Nästan överrumplande”

– Det är nästan överrumplande att vinna det här priset bland så starka medtävlande, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken, i ett pressmeddelande.

– Det är en bekräftelse på att vi har ett starkt koncept som bygger på samverkan och lokalt engagemang.

Fritidsbanken i Deje startade 2013 och fungerar som ett bibliotek, fast för idrottsutrustning. Att låna är gratis och den som lånar får ha utrustningen i två veckor. I dag finns Fritidsbanken på 24 platser runtom i Sverige, varav tio ligger i Värmland.

Juryns motivering

”Fritidsbanken har tagit att låna till en helt ny nivå. De visar på hållbarhet genom både resursutnyttjande, idrott och en väl genomtänkt organisation. Med en tydlig och konsekvent kommunikation till både deltagare, samarbetspartners och externa aktörer är initiativet ett levande bevis på hur civilsamhället kan bidra till omställningen till ett hållbart samhälle.  Fritidsbanken har målmedvetet och strategiskt etablerat ett väl fungerande system för utlåning av fritidsprylar, helt utan kostnader för sin målgrupp. Lösningen är via sin starka förankring och integration med övriga civilsamhället ett inspirerande exempel på kollaborativ ekonomi.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.