Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Trafikverkets Rami Yones och Elisabeth Björk (V), ordförande kollektivtrafiknämnden, om den nya satsningen. Foto: Eric Liljestrand/SVT

Fryksdalsbanan ska rustas upp – storsatsning på 800 miljoner

Publicerad

Efter mycket problematik och inställda avgångar på Fryksdalsbanan mellan Torsby och Kil är det nu beslutat att den kommer få en ny räls. Det beskedet gav Trafikverket och Region Värmland under måndagen.

Problemen med Fryksdalsbanan har pågått länge och behovet av upprustning är stort då fordonen som åker där slits snabbare.

Det är i två etapper som banan nu ska rustas upp med start under 2026. Den första 4 mil långa sträckan mellan Torsby och Sunne är ett treårigt projekt som beräknas kosta 300-400 miljoner kronor i statliga pengar. Därefter påbörjas etapp två mellan Sunne och Kil, även den ungefär 4 mil lång med en budget på 300-400 miljoner.

Det här är en viktig åtgärd för robusthet med så få spårfel som möjligt.

– Vi tror att det kommer få stor påverkan på både restiden och tillförlitligheten, säger Rami Yones, regional direktör på Trafikverket.

Långsiktig lösning

Under tiden som underhållsarbetet pågår kommer sträckan ersättas av bussar.

– Först kommer det att bli lite besvärligt för resenärerna men sedan kommer det bli bättre och enklare för de som bor längs med Fryksdalsbanan att resa, säger Elisabeth Björk (V), ordförande kollektivtrafiknämnden Region Värmland.

Hör mer om järnvägssatsningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.