Full fart i fåran

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit full aktivitet på åkrarna vid Apertin utanför Kil under helgen. Här har landets bästa plöjare tävlat om SM-titeln i plöjning.

Med precision och tajming har det skett en imponerande uppvisning i hur man med traktor och häst vänder upp raka plogfåror. Plogfårorna mäts och bedöms.

–Konkurrensen är hård, säger Bo Johansson som tävlar i klassen för veterantraktorer, gör man ett misstag så är det kört.

Bo Johansson har plöjt i SM-sammanhang tidigare. Det här är åttonde gången och som bäst har han placerat sig på tredje plats. Han förklarar vad som är viktigt när det drar ihop sig till tävling.

– Redskapen man använder när man plöjer är skiftnyckel och hammare, och tumstock och ett måttband. Sedan måste man ju också ha en traktorplog förstås. Men att man mäter och mäter är inte minst viktigt, för stämmer det inte på slutet då är det kört, då blir det aldrig bra. Det får inte skilja på mer än en halv decimeter på dom tretton, fjorton meter vi plöjer.

Viktigt att det blir rakt

Emma Hermansson från Västerås gör de sista finjusteringarna på grållen, en Ferguson TEA 20 från 1952. Det är hennes första plöjning-SM.

– Det är det här med att det ska bli rakt och det handlar ju inte bara om att du ska köra rakt utan plogen måste ju gå rakt också, och det handlar ju om alla dom småjusteringar som görs.

Hon är nöjd efter första draget med traktorn, men helt enkelt är det förstås inte:

– Det är ju det hör att man inte ser riktigt var jorden är hård och var den är mjuk, det är ju då man måste vara med med hydralen hela tiden. Sedan är ju alla traktorer olika, jag kör ju en ganska lätt traktor så för mig är den här jorden perfekt.

”Hon lägger manken till”

Emma Hermansson har ett helt supporterteam bakom sig när hon ger sig in i helgens SM-tävlingar. Bland dem Axel Lundholm som suttit många timmar på traktorn sedan han gick ur skolan i början på 50-talet.

– Hon är duktig Emma, säger Axel när han sett henne plöja dom första fårorna. Hon lägger manken till och är intresserad av att det ska bli bra.

Plöjnings-SM arrangeras av JUF(Jordbrukarna-ungdomens förbund) i år i samarbete med LRF Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.