Fullbokat under sportlovet

Uppdaterad
Publicerad

Vecka sju, åtta och nio turas Sveriges skolungdomar om att fira sportlov. Det innebär högsäsong för landets skidanläggningar, det märks inte minst i Värmland.

– Det är jämt ”smitfullt” på ren värmländska, säger Kicki Lövås Johnsen som är ansvarig för bokningen på Valfjället.

Förra veckan var den första av tre sportlovsveckor i landet. Som vanligt innebär sportlovet att Värmlands alla skidanläggningar står rustade för mängder av snösuktande barn och ungdomar. Först ut av sportlovsfirarna att ta över de värmländska skidbackarna, var förra veckan bland andra Göteborgs skolelever. Vecka åtta och nio åker resterande delar av landets ungdomar ut på ledighet. Flera av de värmländska skidanläggningarna vittnar om högt tryck under lovveckorna, Ski Sunne är en av dem.

– Vi är riktigt nöjda faktiskt, det ser bra ut. Vi har något strörum och någon stuga som är ledig men annars är det fullbokat den här veckan, säger Stefan Ranunger VD på Ski Sunne.

Även Branäs, Hovfjället och Valfjället berättar om många gäster och fullbokade boenden de kommande veckorna.

Lugnaste veckan

Vecka nio brukar i regel vara den lugnaste veckan vad gäller bokningar av boenden. Den veckan är det nämligen värmlänningarna som firar sitt lov och de åker oftast bara över dagen. Stockholm har också lov den veckan men de åker inte alltid till Värmland för att få skida ner för backarna. Men Mikael Elford, marknads- och försäljningschef i Branäs, berättar att de har många bokningar även den veckan i år.

– Det är tvärfullt vecka nio. Vi växer i Stockholm, vi har satsat där och det börjar märkas nu. Men värmlänningar står ändå för 30 procent av bokningarna, säger Mikael Elford marknads- och försäljningsanschef i Branäs.

På Ski Sunne är backarna snötäckte men bredvid lyser snön med sin frånvaro. Trots det kan de flesta nedfarterna hållas öppna, anläggningens högsta topp är den enda som är stängd på grund av den milda vintern.

”Kul att vara ute”

Oavsett snömängd så är det många som trivs med skidorna på. En av de som tagit sig till Sunne för att åka skidor är tolvåriga Noah Mattsson från Örebro.

Vad är det som är roligast med att åka skidor?

– Jag vet inte riktigt, det är kul att vara ute och bara köra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.