Katja, Fredrik och Mio är exempel på bra äppelsorter, enligt Tord Näslund. Foto: SVT

Gallra dina fruktträd – så bär träden bäst frukt

Uppdaterad
Publicerad

Träden och buskarna i våra trädgårdar dignar av all frukt och bär i år. Men kvantitet är inte alltid kvalitet. Vill du till exempel kunna njuta av goda äpplen i sommar bör du gallra.

– Det man kan se när det är så här mycket frukt är träden inte orkar bära fram alla frukter så att alla blir utvecklade, välsmakande och tillräckligt stora, säger Tord Näslund, trädgårdsrådgivare Hushållningssällskapet.

Han pekar på en klase äpplen i ett träd.

– De här sitter alldeles för tätt och man ser ganska tydligt att de är väldigt olika utvecklade storleksmässigt. När man gallrar är det främst de mindre äpplena och även de som är skadade som man ska ta.

En enda gren ger effekt

Ungefär hälften av frukterna i ett träd måste bort om skörden ska kunna bli bra. Det kanske låter som ett heltidsjobb, men den goda nyheten är att även om du bara hinner gallra en enda gren så får det effekt. Och det gäller alltså att ta bort små frukter som är sjuka eller skadade. Insekts- och svampangrepp har blivit ett allt större problem för våra fruktträd och bärbuskar.

De äppelsorter som finns i de flesta trädgårdar nu för tiden är gamla sorter, som fungerade bra fram till 60-talet. Innan det besprutade man nämligen alla träd kraftigt och då höll träden sig friska. Idag besprutar vi inte längre och då ökar problemen.

– Det man kan göra är att man sprayar med såpvatten eller svavel i april, maj någon gång. Det håller angreppen i schack, även om de inte försvinner helt för evigt, säger Tord Näslund.

Nya sorter bättre

Och den som tänker plantera nya äppelträd i sin trädgård ska tänka till i valet av sort. Gamla sorter som Åkerö eller Gyllenkroks astrakan bör man undvika. Det finns bättre varianter.

– Katja, Fredrik eller Mio är moderna sorter som är resistenta. Fråga om hjälp i affären eller sök på internet så finns det information att få, tipsar Tord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.