Foto: SVT

Gamla skor får ny chans

Uppdaterad
Publicerad

I Karlstad ska textilier inte längre eldas upp utan återvinnas mer. Kommunen har tecknat ett avtal på tre år med Myrorna som ska ta hand om alla insamlade textilier.

Sen en dryg månad kan man i Karlstad förutom kläder även lämna skor, mjukisdjur, väskor och annan textil på återvinningscentralerna till återanvändning, istället för låta det brännas.

– Bara den här månaden kan vi se en 30-procentig ökning av mängden textilier som kommit in och som källsorteras. Det är väldigt positivt, säger Pär Larsson, renhållningschef Karlstads kommun.

All textil som kommer in till återvinningscentralerna skickas till Myrorna. Där sorteras det, en del säljs i butik i Mellansverige, resten exporteras till exempelvis Tunisien eller återvinns.

– Det har ökat avsevärt, jag kan inte säga antal kilo men det märks, säger Tuija Matilainen, som jobbat många år på Myrorna i Karlstad.

”Billigare sätt att ta hand om textilierna”

Varför tror du det har ökat?

– Jag tror folk känner igen våra boxar, de är rosa och sticker ut. Sen tror jag folk känner till oss och vet att överskottet går till Frälsningsarmens sociala arbete. Det finns en stor samhällsvinst, säger Ann-Charlotte Persson, produktionschef på Myrorna i Karlstad.

Enligt Karlstad kommun slänger varje Karlstadsbo runt åtta kilo textil varje år och nästan allt kan återvinnas. Karlstad är först ut i länet att med textilåtervinning och förutom miljöaspekten sparar kommunen pengar. Material som återvinns blir till exempel stoppning i bilsäten.

– Den här hanteringen är ett billigare sätt att ta hand om textilierna än avfallsförbränning. Vi kommer att spara i form av minskad behandlingsavgift för avfallsförbränning. Potentialen ligger kanske runt 300.000-350.000 kronor per år, säger Pär Larsson.

Slipper bestämma vad som ska säljas

För den enskilde invånaren innebär den nya tjänsten att man själv slipper göra en värdering av vad som kan säljas eller inte. Det arbetet görs på Myrorna. Alla typer av textilier samt skor, skärp, tygväskor, ryggsäckar och accessoarer kan lämnas i Myrornas rosa behållare på återvinningscentraler. Undantaget är blöta och illaluktande textilier.

Bara några procent av alla textilier ska gå till förbränning. Enligt kommunen har 100 procent av de textilier som Karlstadsborna slängt i brännbart på återvinningscentralerna tidigare bränts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.