24 fördes till sjukhus för vård

Uppdaterad
Publicerad

15 elever och nio lärare fick föras med ambulans till Centralsjukhuset i Karlstad med besvär i bröst och luftvägar.

Det var vid halv tio tiden på förmiddagen som elever och personal kände att det luktade av någon gas. Flera började hosta och känna stickningar i bröst och luftvägar. Skolan utrymdes snabbt och 15 elever och nio lärare fördes till sjukhus.

Väldigt påverkade

– Det är klart att man blir orolig och man måste ta det säkra före det osäkra och få det här undersökt, säger rektor David Larsson.

Gasläcka på Rudsskolan

Enligt sjukvårdare på plats var de första som kördes iväg väldigt påverkade och arbetet försvårades av att dom inte visste vilken gas det handlade om.

– De fick också klä av sig sina kläder. Sådan här gas kan fastna i kläderna så man behöver sanera dem, säger ambulansöverläkaren Charlotta Nelson.

Barnen kommer att få stanna på sjukhuset över natten för observation medan de vuxna skickades hem under eftermiddagen.

Expertgrupp kallades in

Räddningstjänsten sökte under dagen igenom skolan för att förstå var gasen kom ifrån och vilken gas det rörde sig om, men fick till slut kalla in en indikeringsgrupp från Farsta.

– Just nu är det inte så allvarligt. Nu har vi ingen mer som utsätts för det och det känns nästan inget i skolan nu. Men under tiden det pågick så trappades det upp hela tiden. Ett tag var det riktigt allvarligt, säger brandmästare Jan Thor.

Rudsskolan kommer att vara stängd under morgondagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gasläcka på Rudsskolan

Mer i ämnet