Peter Kullgren (KD) Foto: SVT

Generösa ersättningar till före detta politiker

Uppdaterad
Publicerad

Trots att reglerna om ersättning till politiker i Karlstad skärpts betalar kommunen fortfarande ut pension och avgångsersättning till före detta kommunalråd enligt de gamla mer generösa reglerna.

Maria Frisk (MP) är den senaste i raden. Och Peter Kullgren (KD), som aviserat att han lämnar uppdraget under året, får samma villkor när han går.

– Det är så regelverket ser ut, i tre månader kommer jag att få 50 procent av det arvode jag har totalt i dag, därefter har jag en avgångsersättning i maximalt två år som är 30 procent av arvodet och om jag får ett nytt jobb kommer det att ske en samordning, säger Peter Kullgren.

Både Maria Frisk och Peter Kullgren har varit kommunalråd så länge att de omfattas av de gamla reglerna. Men eftersom båda är under 50 år får de inte visstidspension utan avgångsersättning.

Maria Frisk får till exempel ersättning på 22 600 kronor i månaden. I två år kan det betalas ut, trots att hon har ett nytt jobb hos Fastighetsägarna.

”Det är rimligt”

Hon säger till SVT att hon inte vill kommentera sina villkor.

– Det är rimligt att det finns en övergångstid, en omställning. Ett par år som man har möjlighet att ställa om för att komma tillbaka till ett annat jobb. Vi måste få politiker som vill ställa upp, det är det viktiga, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i Karlstad.

Hur hög ersättning Peter Kullgren kommer att få när han lämnar sitt kommunalrådsuppdrag beror på vilken inkomst han får från en eventuell annan arbetsgivare.

Han säger dock att de nya reglerna, som dock inte gäller honom själv, är rimligare än de gamla.

– Vi har ett nytt system nu som har förändrats flera gånger och som jag tycker är mer rimligt. Det är mer likt vilket arbete som helst där det är en avsättning till tjänstepension och rätt till ett omställningsstöd och till insatser att hjälpa ett före detta kommunalråd ut i jobb, säger Peter Kullgren

SVT:s vd som exempel

Han jämför kommunpolitikernas villkor med näringslivet och tar SVT:s vd, Hanna Stjärne som exempel.

– Skulle jag vara vd på SVT hade jag haft ett avgångsvederlag på ungefär fyra miljoner, 230 000 kronor i månaden i tolv månader, säger Peter Kullgren.

Men enligt SVT:s styrelseordförande Anna-Karin Celsing stämmer inte det.

– Han har helt fel, säger hon till SVT Nyheter Värmland.

Enligt Anna-Karin Celsing har SVT:s vd Hanna Stjärne en lön på cirka 200 000 kronor i månaden och om hon blir uppsagd får hon ett avgångsvederlag på upp till högst åtta månadslöner.

– Det är ingen hemlighet att det ser ut så, säger Anna-Karin Celsing.

I Karlstad är det fler än Maria Frisk och Peter Kullgren som omfattas av de gamla reglerna.

Till flera före detta kommunalråd, som inte uppnått ordinarie pensionsålder, betalar kommunen ut visstidspension, förra året mer än 1,5 miljoner kronor.

Fler som får ersättning

Håkan Holm Alterblad (S) 317 892

Henrik Lindblom (L) 274 284

Lena Melesö Windahl (S) 517 944

Åke Pettersson Frykberg (MP) 315 996

Claes Wallenius (V) 116 348

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.