Foto: SVT

Gör praktik under sin väntan på asyl

Uppdaterad
Publicerad

För många asylsökande är livet en enda lång passiv väntan. Men vad färre vet är att det går att få praktik. Vi har träffat Hassan och Mahmoud som praktiserar på Region Värmland.

Ett år, fyra månader och tre dagar. Så länge väntade han på att få sitt beslut. Till sist kom det – Hassan Nfeifeh får stanna i Sverige. Men väntan har varit lång.

– Man känner sig mycket stressad, för man väntar på ”the unknown”, säger Hassan Nfeifeh när vi möter honom på hans praktikplats.

”Otroligt värdefulla erfarenheter”

Projektledaren Jenny Höög tror att praktiken kan bidra med flera olika saker.

– Att få en anledning att komma ut, och komma iväg, och inte bara ägna sju dagar i veckan åt att sitta på den förläggning där man faktiskt bor, och bor ganska trångt med andra. Genom att få komma hit får man otroligt värdefulla erfarenheter och kontakter med sig, för det är också det vi kan bidra med, säger hon.

”En riktig chans”

Hemma i Syrien pluggade Hassan ekonomi med inriktning på marknadsföring. Nu har han gjort praktik på Region Värmland.

– Att börja praktiken här... Det känns som att gå tillbaka till ett normalt liv. Förut, på campen, var det jättesvårt för mig att praktisera språket. Jag försökte ibland att prata med personal som jobbade i köket, men här är det en riktig chans för mig att förbättra språket, säger Hassan.

Men nu har Hassan lämnat asylboendet. Han har fått uppehållstillstånd och för honom är det dags att börja bygga sig ett liv i Sverige – det steg som byråkratin kallar för etableringsfasen.

”Frustererande att vänta och vänta”

Mahmoud Alrefae gör också praktik på Region Värmland. Han har ännu inte fått sitt beslut, och det kan dröja år, har han fått veta.

– De sista sex månaderna har jag bott på boendet. Man känner sig avskuren från livet. Det är lite frustrerande att bara vänta, vänta och vänta, säger han.

Mahmoud Alrefae studerade informationsteknologi i Syrien. Både han och Hassan har fått uppgifter som har koppling till deras bakgrund. Just nu håller Mahmoud på att göra en enkät för att jämföra två olika webbverktyg. Fram till lunch övar Mahmoud sin svenska på ett program på datorn.

– Sen går jag till IT-avdelningen och jobbar med mitt projekt. Jag hjälper till att utveckla webbsidan här. De flesta dagarna jobbar jag bara med koden, säger Hassan.

”Då trodde vi inte att man fick göra någonting”

I höstas föddes idén om att erbjuda praktik för asylsökande under deras väntan, och Region Värmland började undersöka vilka möjligheter som fanns.

– Då trodde vi inte att man fick göra någonting under själva asylfasen. Men sen visade det sig att det får man faktiskt. Man kan göra praktik, även under asylfasen, säger Hedvig Bergenheim som är kommunikationschef på Region Värmland.

Hon hoppas att fler ska ta chansen att ta möjligheten att erbjuda praktik. Och Jenny Höög säger att praktiken har varit givade, även för Region Värmland.

– Framför allt runt fikaborden och på luncherna. Det har blivit en helt annan typ av samtal än vad vi kanske normalt sett har, säger hon.

Praktikanterna har också visat stor nyfikenhet på Sverige och haft många frågor.

–  Det får ju oss också att fundera och ifrågasätta våra egna rutiner och vanor. Frågorna kan gälla allt från nationell politik till matvanor och hur vi får våra namn, säger Jenny Höög.

Ska delta i webbprojekt

För Hassan har praktiken varit en dörr till nästa steg i livet i Sverige. Snart börjar han göra praktik på Konsumentverket.

– Jag ska delta i ett webbutvecklingsprojekt. Det är jättebra för mig att jag inte stannar när jag är färdig med praktiken på Region Värmland, och att jag kan fortsätta att utveckla mer färdigheter, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.