Det finns gott om grädde i de värmländska butikerna, men det finns bedömare som hävdar att det kan bli brist på grädde under våren. Efterfrågan har ökat och det beror på flera saker. Kunderna efterfrågar mera fett i mejerivarorna och dessutom vill de ha närproducerade livsmedel.
”Efterfrågar närproducerad grädde”
När Wermlands mejeri startade 2015 producerades här 6.000 liter grädde i veckan. Nu handlar det omkring 8.000 liter och omkring 1.200 liter går till en glasstillverkare i Mariestad.
– Våra kunder efterfrågar närproducerad grädde i vår glass. Därför har vi skrivit ett avtal om grädde från Wermlands mejeri, säger Thomas Andersson, ägare till Kling Glass AB.
Ser en ökad efterfrågan
En del bedömare i branschen hävdar nu att det kan bli brist på grädde och förfrågningar hos Värmlands Mejeri och Arvika Mejeri bekräftar den kraftigt ökande efterfrågan. Och Wermlands mejeri tvingas nu säga nej till större leveranser.
– Vi har förfrågningar från olika värmländska bagerier och en förfrågan från en potatisgratängstillverkare i Haparanda som vill ha vår grädde. Det har jag inte kunnat lova, säger Yngve Gustafsson vd för Wermlands mejeri.
Leverantörer inget problem
För mejeriet går det inte öka produktionen utan vidare, eftersom det inte finns någon större efterfrågan på skummjölk. Men bönder som vill leverera mjölk är det inga problem med.
– För vår del har vi inga problem att få leverantörer av mjölk. Vi betalar lite extra till bönderna, så det står bönder i kö för att få leverera till oss, tillägger Yngve Gustafsson.