Foto: SVT

Gräddbrist oroar lokala mejerier

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på grädde ökar kraftigt hos de värmländska mejerierna. Förklaringen är bland annat att kunderna allt oftare efterfrågar närproducerade livsmedel. Nu tvingas Wermlands mejeri i Nysäter säga nej till en del förfrågningar om gräddleveranser.

Det finns gott om grädde i de värmländska butikerna, men det finns bedömare som hävdar att det kan bli brist på grädde under våren. Efterfrågan har ökat och det beror på flera saker. Kunderna efterfrågar mera fett i mejerivarorna och dessutom vill de ha närproducerade livsmedel.

”Efterfrågar närproducerad grädde”

När Wermlands mejeri startade 2015 producerades här 6.000 liter grädde i veckan. Nu handlar det omkring 8.000 liter och omkring 1.200 liter går till en glasstillverkare i Mariestad.

– Våra kunder efterfrågar närproducerad grädde i vår glass. Därför har vi skrivit ett avtal om grädde från Wermlands mejeri, säger Thomas Andersson, ägare till Kling Glass AB.

Ser en ökad efterfrågan

En del bedömare i branschen hävdar nu att det kan bli brist på grädde och förfrågningar hos Värmlands Mejeri och Arvika Mejeri bekräftar den kraftigt ökande efterfrågan. Och Wermlands mejeri tvingas nu säga nej till större leveranser.

– Vi har förfrågningar från olika värmländska bagerier och en förfrågan från en potatisgratängstillverkare i Haparanda som vill ha vår grädde. Det har jag inte kunnat lova, säger Yngve Gustafsson vd för Wermlands mejeri.

Leverantörer inget problem

För mejeriet går det inte öka produktionen utan vidare, eftersom det inte finns någon större efterfrågan på skummjölk. Men bönder som vill leverera mjölk är det inga problem med.

– För vår del har vi inga problem att få leverantörer av mjölk. Vi betalar lite extra till bönderna, så det står bönder i kö för att få leverera till oss, tillägger Yngve Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.