Vildsvinen härjar i Gräsmark, och boende i området är rädda. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio Värmland/TT

Gräsmarksborna jagar vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

Senaste tiden har Gräsmarksborna haft problem med vildsvin. Förutom att de förstör trädgårdar på löpande band börjar folk också att bli rädda. I dag startade vildsvinsjakt i området.

Problemen började i slutet av augusti. Två vildsvin blev påkörda och det verkar inte ha varit vilka vildsvin som helst som miste livet.

– Förmodligen var det en ledarsugga som blev påkörd för det som är i trädgårdarna här verkar vara årsgrisar som är lite vilsna utan ledarsuggan. De verkar helt enkelt inte riktigt veta hur de ska bete sig utan ledarsuggan, det är vår teori, berättar Jonas Granholm som bor i Uddheden i Gräsmark.

Vildsvinen har ställt till det för ett antal av Gräsmarksborna senaste tiden genom att böka runt och förstöra trädgårdar.

– Det är som om man harvat upp hela trädgården. Minst en trädgård per natt blir förstörd här just nu, fortsätter Jonas Granholm.

Han har själv inte haft besök av svinen i sin trädgård – än.

– De har ju varit i grannhusen så snart kommer dom väl till mig också. Men jag spelar lokalradio hela nätterna för att försöka skrämma bort dom.

Läs också: Vildsvinen breder ut sig

Flera större grupperingar

Troligtvis handlar det om flera större grupper med vildsvin.

– Jag har sett på flera på samma ställe samtidigt, jag såg elva i samma ekipage och hört rykten om att man sett 25 i grupp nere vid brandstationen. Men dom har setts på flera ställen runt om i kommunen så jag tror att det är flera grupper för det är ganska långa avstånd och samma grupp kan nog inte röra sig så långt på så kort tid, tror Jonas Granholm.

Han har nu initierat jakt på vildsvinen för att försöka få stopp på destruktionen av trädgårdarna.

– Vi är ett tiotal i ute i Gräsmarks Östra viltvårdsområde som jagar. På lördag går vi ihop med laget i Gräsmarks Mellersta också för att fortsätta jakten.

Hur har det gått hittills med jakten idag?

– Hunden har haft korn på något men vi vet inte vad det är än.

Jonas Granholm berättar att vildsvinsjakt är nytt för honom och många i jaktlaget och att det därför är svårt att veta exakt hur man ska göra.

– Vi har ingen erfarenhet av detta så det får bli ett prov. En gris är ju väldigt snabb så det kan vara svårt. Hunden är heller inte prövad på vildsvin men han drev under älgjakten så det är ju lovande.

”Folk är rädda”

Att vildsvin är ett problem enbart i trakterna kring Gräsmark tror han inte.

– Det är nog ett problem i hela länet. Jag tror bara att det är här som det blivit extra tydligt här just för att att ledarsuggan försvunnit och årssvinen är lite förvirrade.

Men det finns också ett annat problem än just det att vildsvinen förstör trädgårdar – folk är rädda.

– En del vågar inte gå ut när det är mörkt. De här svinen verkar ju helt orädda så man vet inte hur dom reagerar.

Något annat sätt att försöka få bukt med situationen än att jaga kan Jonas Granholm inte se.

– Vi måste försöka få bort dem. Det här är verkligen ett problem. Det är bara en tidsfråga innan dom välter gravstenar på kyrkogården. Vi kan inte ha det så här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.