Foto: TT.

Gratis surfzon utreds

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Karlstads kommun utreda om man ska införa gratis surfzon.

Det efter ett medborgarförslag om gratis wifi i Tingvallastaden.

Medborgarförslaget om gratis wifi, det vill säga trådlösa nätverk, ska upp i kommunfullmäktige på torsdag för att sedan skickas vidare till kommunstyrelsen.

– Det är ett förslag som ligger i tiden, tekniken utvecklas och man är mer van att ha med sig internet och ha wifi överallt när man reser och det är en bra service som man säkert vill ha, säger Monika Bubholz (MP) kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet i Karlstads kommun.

”Kan göra kommunen mer attraktiv”

Det är Karlstadsbon Göran Högberg som lämnat medborgarförslaget om gratis wifi i Tingvallastaden och han menar att kommunen skulle kunna bli mer attraktiv med ett sådant erbjudande.

– Det går ju att använda för kommunen i marknadsföringssyfte inom turismen, men det vore också bra för kommuninvånarna. Det kan göra kommunen mer attraktiv. När jag själv är ute och reser i Europa så drar jag mig till platser där det finns wifi, säger Göran Högberg.

– Det är ju frågan om kommunen ska ha en tjänst som redan finns på marknaden, det finns ju företag som erbjuder internet och då blir det ju en konkurrensfråga om vi ska erbjuda den gratis medan man får betala för att använda de andra aktörernas nät, säger Bubholz.

Det är oklart vad satsningen skulle kosta, det kommer nu att utredas.

– Vi hade en liknande motion för några år sedan, då man tittade på wifi på Sandgrundsudden på en avgränsad yta och det skulle gå på 300 000 för installationen och sedan 50 000 i drift per år men nu är det ju ett större område och sedan har ju tekniken utvecklats så jag vet inte riktigt var vi kan hamna, säger Bubholz.

Projekt i andra kommuner

Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, är det i dag mycket vanligt att kommuner erbjuder gratis wifi i till exempel skolor, bibliotek och kommunhus, sex av tio kommuner gör det.

– Men även ett antal kommuner erbjuder wifi utomhus, till exempel Nässjö och Helsingborg och andra driver det som pilotprojekt till exempel Västerås – och de här pilotprojekten har en förmåga att bli kvar, säger Jörgen Sandström som är sektionschef på avdelningen för digitalisering på SKL.

I princip är det inga problem för kommuner att tillhandahålla gratis wifi utomhus om det inte sätter marknaden ur spel eller bryter mot andra regelverk som man har att förhålla sig till, säger Jörgen Sandström.

– EU-kommissionen har ganska nyligen presenterat ett förslag där man tycker det är bra att man bygger nätverk på offentliga platser, att det offentliga ska erbjuda gratis wifi på offentliga platser, säger han.

Men alla tycker inte om idén. Mobiloperatörer har uttryckt en oro för utvecklingen. När det gäller Helsingborg och de surfzoner som kommunen startat där har Konkurrensverket utrett saken och för ett år sedan kom verket med sitt beslut där de konstaterade att kommunens verksamhet inte gav tillräckligt negativa effekter på konkurrensen för att ärendet skulle drivas vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.