Foto: SVT

Allt fler dygn med igensydd mun

Uppdaterad
Publicerad

Hamid Aryan från Iran inledde förra onsdagen sin hungerstrejk i protest mot att han ska utvisas.

Han har fått starkt stöd från invånarna i Kristinehamn, men Migrationsverket tror inte på hans berättelse.

24-årige Hamid Aryan flydde från Iran till Sverige för 1,5 år sedan. Han uppger att han konverterat till kristendomen och därför riskerar att dödas i sitt hemland. Migrationsverket tror inte på hans berättelse, och när beslutet om utvisning kom valde Hamid att sy igen sin mun och hungerstrejka. Sen onsdagen den 25 januari har han suttit i centrala Kristinehamn. Stolen har han bara lämnat för korta toalettbesök.

– Som medmänniska är det jättesmärtsamt. Hamid lider ju både själsligen och rent fysiskt så det är jobbigt att stå bredvid och se på och inte kunna göra mer än att stötta, säger Lotta Okkonen präst i Betlehemskyrkan.

– Den som konverterar till kristendom är enligt koranen en person som har gjort det värsta. Straffet för en sådan person är att bli hängd, säger en av Hamids vänner till oss när han kommer förbi för att stötta. Han vill inte ha sitt namn publicerat.

”Jag bad honom att åtminstone klippa upp munnen”

Både vänner och okända har engagerat sig i Hamid Aryans situation, och inte minst Betlehemskyrkans församling där han är medlem och bor sedan en tid tillbaka.

– Jag bad väldigt länge att han skulle avbryta, åtminstone klippa upp munnen och äta någonting. Men han är envis och valde att sitta kvar, och då är det bara att stötta på det sätt som går, säger Linda Okkonen.

Hur har du övertygats om att han är kristen?

– Genom hans aktiva engagemang i kyrkan och genom hans dop. Att han valde att göra det trots dödshot, säger Linda Okkonen.

Kommer att överklaga

Beslutet kommer inom kort att överklagas. Om det faktum att han nu är döpt och ingår i en församling påverkar återstår att se.

Migrationsverket uttalar sig inte om det enskilda ärendet, men Peter Mokvist, rättslig expert i asylfrågor, förklarar vad som gäller om man konverterat.

– Om man är genuint övertygad kristen och har varit muslim tidigare, då är man för det mesta att betraktas som skyddsbehövande, det vill säga flykting. Alla har rätt att utöva den religion man önskar.

– Det som krävs är att man gör sannolikt för Migrationsverket att man har konverterat av en genuin personlig övertygelse, och att man avser att utöva den religionen man konverterat till i sitt hemland.

Så i de fall när ni väljer att utvisa personer till exempel till Iran, vad kan ligga bakom det då?

–Ja, då har man inte gjort sannolikt att man har den genuina tron, säger Peter Mokvist.

Vi frågar Hamid Aryan hur länge han är beredd att sitta där? Med igensydd mun mumlar han till sin vän som översätter:

– Han sitter här så länge han orkar eller tills han får svar.

Hur mår du?

– Du ser själv, inget vidare, svarar han lågmält med sänkt blick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.