Foto: SVT

Han kan bli ny universitetsrektor

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick representanter för elever och lärare på Karlstads universitet träffa den kandidat som föreslås bli ny rektor för Karlstads universitet. Professor Johan Sterte, nuvarande rektor vid Luleå tekniska universitet.

Johan Sterte är en 57-årig professor, som sedan 2009 är rektor för Luleå tekniska universitet. Mellan 2003 och 2009 var han rektor för Växjö universitet. I botten är han utbildad civilingenjör och sedan 1994 professor i kemisk teknologi.

Rekryteringsgruppen, som består av representanter för lärare, studentkåren och universitetsledningen arbetar på delegation från Karlstads universitets styrelse, har Johan Sterte som sin kandidat.

– Han är den kandidat som vi tycker bäst uppfyller de höga krav vi ställer på uppdraget som rektor för Karlstads universitet, säger Curt Hagquist, professor i folkhälsovetenskap och lärarrepresentant i rekryteringsgruppen.

Kritiseras starkt

Men det är en kandidat som bland andra den fristående gruppen ”Academic Rights Watch” bestående av en grupp professorer på olika svenska universitet är starkt kritisk emot. I ett inlägg skriver de bland annat:

”Johan Sterte har som rektor för Luleå tekniska universitet utmärkt sig genom att radikalt nedmontera det kollegiala styret. Han har också köpt ut interna kritiker på löpande band.”

– Vi har följt hans framfart länge, och vi är inte alls nöjda med han sätt att leda, säger Johan S Olsson, professor i teoretisk filosofi vid Lunds universitet, en av medlemmarna i gruppen, som säger sig vilja bevaka den akademiska friheten i Sverige.

Slår bort kritiken

Men det är en kritik som rekryteringsgruppen på Karlstads universitet inte tycker spelar någon roll.

– Alla som har en sådan ledningsfunktion har väl antagligen gjort något som inte är så uppskattat, men jag har pratat med en av studentkårerna vid Luleås universitet och de tycker det fungerat väldigt bra att samarbeta med honom, säger Amanda Green, ordförande för studentkåren vid Karlstads universitet.

Och idag var det alltså utfrågning av Johan Sterte som var på plats på Karlstads universitet. Så kallade hörandegrupper med representanter för både studenter och anställda har fått ställa frågor till honom. Sedan är det universitetsstyrelsen som efter att ha fått en redovisning av hörandegrupperna tar ställning till om han slutligen ska föreslås för regeringen.

Universitetsstyrelsen väntas ta beslut den 25 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.