Handsprit tas bort efter ny trend

Uppdaterad
Publicerad

Flera apotek har tagit bort handsprit från sina hyllor sedan ungdomar börjat dricka det för att bli fulla, rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland.

Efter nyår slog sjukvården larm om en ny trend.

– Unga människor kommer in till akuten med alkoholförgiftning och uppger att de druckit alcogel, säger Stefan Sund, ungdomspolis i Karlskoga, till P4 Värmland.

– Ungdomarna blandar grogg på alcogel och apelsinjuice.

Polisen har nu bett apoteken i Karlskoga, Degerfors och Hällefors att sälja handspriten över disk i stället. En del apotek i Karlstadsområdet har även sedan tidigare flyttat på sin handsprit och alcogel.

Ökad vaksamhet

Apoteket AB har valt att gå ut till samtliga sina apotek i landet där de anställda uppmanas till ökad vaksamhet vid försäljning av handsprit och alkogel.

– Vi går ut och ber våra medarbetare att vara vaksamma på det här. Om vi ser några förändringar kommer vi att vidta åtgärder även på andra orter, säger Magnus Frisk, presstalesperson på Apoteket AB.

Apotek Hjärtat planerar att informera sina apotek i hela landet på samma sätt, uppger Anna Hedström, pressansvarig.

Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek, beskriver också den ökade uppmärksamheten på unga kunder.

– Det gäller att vara vaksam på hur de handlar, och informera dem om vad det här är för typ av produkt och de risker man tar om man inte använder dem på rätt sätt, säger han.

– Samtidigt befinner vi oss mitt i värsta förkylnings- och influensatiderna så efterfrågan på de här produkterna är väldigt stor. Det finns en problematik här eftersom man inte vet vad personen ska använda varorna till, säger han.

Flera konflikter

Magnus Frisk på Apoteket AB hyser också viss oro för att missbruket av handsprit och alkogel sprider sig när frågorna ventileras.

– Det är bra med uppmärksamheten så att vi kan gå ut och berätta att det här är livsfarligt, men det kan också få en annan effekt och därför behöver vi vara vaksamma, säger han.

Fakta/Handsprit och gel

– Handsprit, alkogel och handgel används för att förhindra smittspridning.

– Tidigare förekom de i vården men har nu blivit produkter för gemene man.

– För att desinficera ordentligt krävs en alkoholhalt på 70 procent eller mer.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.