Här byts blöjsnacket mot karriärtips

Uppdaterad
Publicerad

Blöjor, välling och dålig sömn – för en del föräldralediga är allt bebisfokus inte nog stimulerande. Därför startar nu ett nytt nätverk i Karlstad där man i stället ska prata jobb, karriär och personlig utveckling.

Lille Edvard, drygt ett år gammal, har fullt upp bland alla barn och vuxna på dagens träff på hotell Scandic Winn i Karlstad. Men det som låter som en öppen förskola är starten på ett nytt karriärnätverk i Karlstad för föräldralediga. Nätverket finns redan i Stockholm och Göteborg och idéen kom från en mamma.

– Vi startade det här karriärnätverket när jag själv var föräldraledig i Stockholm och kände en viss frustration över att inte ha andra vuxna att prata med om karriär och personlig utveckling. I och med att det inte fanns något så tänkte vi att, då skapar vi det själva, säger Ylva Bäckström som är en av grundarna av karriärnätverket.

Inget bajsprat

Under nätverksträffarna får barnen vara med, de får leka och låta men de vuxna skippar babypratet. I stället lyssnar man på inspirerande föreläsare, diskuterar personlig utveckling, hur man kombinerar jobb och familjeliv och karriärmöjligheter.

– Jag kom hit för jag tycker det är ett roligt initiativ med någon aktivitet som inte är kopplad till exempel träning, som det brukar vara för föräldralediga. Det syftar på sociala aktiviteter och karriär och så där, säger Sanna Hansson, mamma till Edvard.

Varför har du kommit hit idag?

– För att träffa andra vuxna och för att få lite idéer om vad man kan göra inför framtiden, säger Marie Werngren, mamma till Juliette.

Är du trött på att prata om blöjor, välling och dålig sömn?

– Nja...både och. Hon är ju bara två och en halv vecka gammal, så än har jag inte kommit in det där igen. Men jag kommer ihåg från förra föräldraledigheten att visst blev man ganska trött på det. Man saknade vuxna, säger Marie Werngren.

Stort intresse

F-gruppen, som nätverket heter, samarbetar med Handelskammaren Värmland och är kostnadsfritt. Och att prata karriär och arbete, samtidigt som man är hemma med barn, lockar många. Arrangörerna trodde inför dagens nätverksträff att ett tiotal föräldrar skulle komma men siffran blev det tredubbla.

– Vi har haft fullsatt vid alla tidigare tillfällen och det är likadant här i Karlstad, det är jättekul, säger Ylva Bäckström.

Kontroversiellt

Att just prata karriär, samtidigt som man fokuserar på att ta hand om sitt lilla barn, kan kännas kontroversiellt för en del.

– Ja, jag tror att det finns något kontroversiellt i just ordet karriär. Många tror att karriär betyder att klättra uppåt. För mig betyder karriär att jag tar kontroll över min arbetssituation och driver den i den riktningen jag vill. Det blir extra viktigt under den perioden som man har småbarn tror jag, säger Ylva Bäckström.

Vad tror du Edvard tycker om att vara här?

– Jag tror han tycker det är väldigt kul, han har visat sig vara en social varelse som älskar folk och som älskar att det händer saker. Han kommer nog gilla det här, sen kommer han nog inte sitta still hela tiden... men det löser vi! säger Sanna Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.