Kommunhuset i Filipstad Foto: SVT

Här fick tio procent socialbidrag 2015

Uppdaterad
Publicerad

Tio procent av Filipstads befolkning fick socialbidrag under 2015. –Vi har lagt ner mycket energi på olika åtgärder för att få ner våra höga arbetslöshetssiffror, säger Per Gruvberger (S), kommunalråd i Filipstad till Värmlands Folkblad.

Filipstad är i Värmland ensamma om att ligga över tio procent i den tråkiga statistiken. Enligt Socialstyrelsen är ensamstående män utan barn överrepresenterade när det gäller att få socialbidrag och Värmlands Folkblad pekar på att den höga arbetslösheten och de många nyanlända gör att Filipstad ligger så illa till.

– Det gäller inte asylflyktingarna utan de nyanlända som valt att bo här i vår kommun, säger Per Gruvberger (S), kommunalråd i Filipstad till Värmlands Folkblad.

”Medvetna om läget”

Biståndsbeloppet för Filipstad ligger på 2529 kronor per invånare. Bäst i den värmländska klassen är Hammarö där samma siffra är 599 kronor per invånare.

– Vi är medvetna om läget och situationen har funnits under några år. Så vi har lagt ner mycket energi på olika åtgärder för att få ner våra höga arbetslöshetssiffror, säger Per Gruvberger till Värmlands Folkblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.