Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när elever och lärare på Nysäters skola övar inrymning. Foto: Daniel Zdolsek

Här övar eleverna vid Nysäters skola på inrymning – vid potentiella faror

Uppdaterad
Publicerad

En älg är på skolområdet – och elever och personal måste inrymmas. Det var premissen när barn och vuxna på Nysäters skola skulle öva inför potentiella faror i skolan.

– Man känner sig lite spänd och lite nervös, säger Lisa Jacobsen, 10, som var med under övningen.

När SVT:s Lilla Aktuellt gör en rundringning bland skolor i landet är det många som övar inrymning – men utan eleverna. På Nysäters skola utanför Säffle är det däremot tvärt om. Här är eleverna med.

Hör vad eleverna själva tycker om att öva inrymning på Nysäters skola och varför rektorn tycker det är viktigt.

Skolattack i Malmö

De senaste åren har skolans säkerhet diskuterats en hel del, inte minst efter skolattacken i Malmö för två år sen där en elev gick till attack och två anställda dog. Regeringen har även tittat på en lagändring som skulle tvinga skolorna ha en plan för hur de ska agera vid fara.

Lena Ljungdahl är skolsäkerhetsexpert och hon tror att alla skolor kommer öva exempelvis inrymning med eleverna i framtiden. Se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar experten Lena Ljungdahl mer om skolsäkerhet. Foto: SVT

Det här är inrymning

Inrymning innebär att elever och skolpersonal stänger in sig i klassrum eller andra skolsalar. Genom att låsa dörren och/eller barrikadera den blir det svårare för en gärningsperson att komma in. Det är också en fördel om det går att gömma sig, att vara tyst och om möjligt täcka för eventuella fönster.

Inrymning är ingen garanti för säkerhet, men bidrar ofta till att förhindra att människor kommer till skada. En avgörande faktor för hur inrymning fungerar är skollokalernas utformning. Eftersom varje skola har unika lokaler är det viktigt att ha funderat över den enskilda skolans utformning och hur en inrymning skulle kunna fungera på skolan.

Källa: skolverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.