SJ:s vd Crister Fritzson träffar resenärer på Centralstationen i Stockholm. Foto: TT

Hela Oslotrafiken hotad

Uppdaterad
Publicerad

Hela tågtrafiken mellan Stockholm och Oslo via Värmland kan stoppas på grund av omfattande banarbeten på norsk sida. Det säger SJ:s vd Crister Fritzson.

SJ avbryter satsningen på snabbtåg mellan Stockholm och Oslo. Orsaken är att norska Jernbaneverket med kort varsel har beslutat att sätta i gång ett stort banarbete. Enligt SJ:s vd Crister Fritzson hotas även den nuvarande trafiken mellan huvudstäderna via Värmland.

– Det är helt oacceptabelt, säger Crister Fritzson till SVT Nyheter. Vi har jobbat med detta i två års tid och investerat mycket i fordon, underhåll och marknadsföring. Vi har räknat med att köra  med X2000 på sträckan.  Nu är det inte ens säkert att vi får tillstånd att köra med andra alternativ.

Inget trafiktillstånd

Enligt Crister Fritzson har tiden för att söka trafiktillstånd, så kallat tågläge, för sträckan redan gått ut.  SJ hade tillstånd att köra med snabbtåg. Nu är det oklart om man kan fortsätta köra med de tåg som trafikerar på sträckan idag.

– Detta är en mycket allvarlig situation för Värmland och för alla som vill åka mot Oslo, säger han.

Kortare restid

SJ:s nysatsning på snabbtåg mellan Stockholm och Oslo skulle ha dragit igång den nionde augusti. Till en början handlade det om tre dagliga avgångar i vardera riktningen. Restiden skulle förkortas från sex till 4,5 timmar. Målet var att locka över resenärer från flyget till tåget.

– Nu ser vi över om vi över huvud taget ska kunna ha någon trafik till Oslo, säger SJ:s vd Crister Fritzson. Trafiken går ju via Karlstad och Värmland. Det här äventyrar hela vår trafik mot Värmland och vidare mot Oslo.

Jernbaneverkets pressinformatör säger i en kommentar till nyhetsbyrån TT att man är överraskad av uppgifterna om att SJ avbryter satsningen och att verket förväntar sig besked om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.