Foto: Josefin Mirsch/SVT

Kemikalieinspektionen: Små risker med plasten

Uppdaterad
Publicerad

Ska man som förälder gå hem och rensa ut alla plastleksaker till tonerna av protesterande barn, eller låta bli? Kemikalieinspektionen menar att det handlar om små risker, men att det är onödiga risker som på sikt är bra att åtgärda.

Till exempel råder de kommunerna att ställa krav vid upphandlingar, så att ämnena fasas ut från verksamheten. Målet med inspektionens kontroll av kemikalier i samhället är att den ska vara förebyggande. Därför agerar de på indikationen att vissa ämnen kan vara farliga, redan innan det har lagts fram vetenskapliga bevis.

– Historiskt har det gjorts stora misstag när det gäller kemikaliekontroll. Till exempel orsakade asbest stora skador för människor och stora kostnader. Organiska lösningsmedel orskade nervskador, mycket lidande och stora kostnader. PCB, som är ett hormonstörande ämne, orsakade saneringskostnader i Sverige på flera miljarder på grund av att man måste plocka bort det i byggnader och andra konstruktioner, säger Jan Hammar, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

Läs mer: Skarp kritik mot plastutrensningen

Men exakt hur stort problemet är med de skadliga ämnena i plaster som finns i den svenska förskolan, det kan inte Kemikalieinspektionen säga.

– Man kan väl säga så här, att i bästa fall är det ett begränsat problem, och i sämsta fall är det ett omfattande problem, säger Jan Hammar.

När kommer vi att få veta hur stort det här problemet är då?

– Det här är ju en svår fråga som det inte är säkert att vi får något tydligt svar på i framtiden, men däremot så kommer det att komma fakta efter fakta som sakta bygger upp bilden så att vi kan känna oss tryggare och tryggare i bedömningen.

Saker att tänka på, från Jan Hammar på Kemikalieinspektionen

  • Var inte orolig. Kemikalieinspektionens bedömning är att det handlar om väldigt små risker.
  • Om du är orolig, ta bort de gamla leksaker du är orolig över.
  • Ställ krav när du köper nya saker som du är osäker på. I Sverige är det lag att alla nya leksaker ska vara fria från skadliga kemikalier.
  • Låt inte barn leka med saker som inte är leksaker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.