Maria Andersson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Kristinehamns-Posten. Foto: Kristinehamns-Posten

Hon vill dela på Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Debatten kring vilken storregion Värmland ska tillhöra är i full sving. Nu lägger Maria Andersson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Kristinehamns-Posten, fram ett annat förslag: Dela Värmland på två.

I gårdagens ledare lanserade Maria Andersson på Kristinehamns-Posten ett alternativ till att hela Värmlands län ska bestämma sig för öst eller väst: dela upp länet i två delar. Kristinehamns kommun meddelade under fredagen att de inte vill vara med i Västra Götalandsregionen, och att de istället vänder blickarna österut, mot Svealandsregionen. Och ett sätt att komma förbi valet är att helt enkelt dela länet i två delar, menar Maria Andersson.

– Mycket tyder på att Värmland hamnar i Västra Götalandsregionen, vilket inte är det bästa. Då kanske inte hela länet måste vara med där, säger hon.

Värmland i storregion

Hon påpekar att Kristinehamn sedan gammalt har samarbete med de östliga kommunerna i Örebro län, bland annat när det gäller räddningstjänst, och menar att lösningen skulle bestå i att låta kommunerna själva välja om de vill tillhöra den östliga eller västliga regionen. Att dela upp det nuvarande länet på två tror hon inte kommer bli något problem.

– Karlskoga och Degerfors är ju redan med i landskapet Värmland och Örebro län, så det går utmärkt. Och Värmland kommer ju ändå inte att finnas kvar som län, det namnet försvinner oavsett, säger Maria Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland i storregion

Mer i ämnet